Špajza 26. kolovoza 2022.

Kako ukiseliti kupus za najfiniju zimnicu ikad?

Kiseli kupus
Kiseli kupus jedan je od najboljih saveznika u sezoni gripa i prehlada foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kiseli kupus visoko je na listi omiljenih zimnica u našim domovima, stoga donosimo dva recepta koja slobodno možeš prilagoditi – ovisno o broju članova obitelji ili prijatelja s kojima ponosno želiš podijeliti svoja kulinarska remek-djela.

Priprema zimnice uglavnom je vezana za naše bake i mame, no ljubitelji dobrih i domaćih okusa složit će se da se ne može mjeriti s kupovnim proizvodima. A i o kvaliteti da ne govorimo jer je većina tih gotovih proizvoda puna konzervansa i šećera – a kada sami radimo zimnicu točno znamo što smo u nju stavili.

Napraviti zimnicu nije uopće tako komplicirano kao što se možda laicima čini. Ponekad je dovoljno samo nabaviti staklenke i povrće ili voće po želji i ovisno o tome što želite napraviti, postupak može biti prilično jednostavan. Kao što Talijani ne mogu zamisliti svoju kuhinju bez rajčica, tako ni mi ne možemo zamisliti da zimi nemamo u kući barem nekoliko staklenki različitih ukiseljenih namirnica, domaćih marmelada ili pak likera i sokova.

U svakom slučaju, kiseli kupus visoko je na listi omiljenih zimnica u našim domovima, stoga ti donosimo dva recepta koja slobodno možeš prilagoditi – ovisno o broju članova obitelji ili prijatelja s kojima ponosno želiš podijeliti svoja kulinarska remek-djela.

Kiseli kupus, uostalom, jedan je od najboljih saveznika u sezoni gripa i prehlada. Naime, sadrži dvadeset puta više bioraspoloživog vitamina C nego što ga ima u sirovom kupusu. Dodaš li mu, primjerice, zlatnu repu, mrkvu ili ciklu i hren obogatit će ga i bojom, ali i vitaminima i mineralima.

Kurkuma, đumbir, češnjak i naranča također su izvrsni i zdravi dodaci koji imaju fantastičan okus! Zagrijavaju i stimuliraju pa su savršen lijek za sive zimske dane.

Ukiseljeni kupus u glavicama

Sastojci:

  • 5 kg kupusa u glavicama
  • 2-3 kg korijena mrkve
  • oko 2 kg kuhane cikle ili hrena (po želji)
  • 80 g soli

Priprema:

  1. Kupus ostavi da odstoji 2-3 dana. Očisti ga od vanjskih listova i dijela korijena pa ga operi. U izvađeni korijen uspi sol, redaj glavice u posudu s korijenom okrenutim prema gore.
  2. Između cijelih glavica kupusa stavljaj polovice i četvrtine glavica kupusa, korijen mrkve, kuhanu ciklu ili hren. Pritisni daščicama i kamenom. Nalij hladne vode. Prekrij čistom krpom ili poklopcem.
  3. U početku pretači (gumenom cijevi izvlači vodu i vraćaj je u posudu) dvaput tjedno, a poslije jednom tjedno sve dok se kupus ne ukiseli. Napomena: za 5 kg kupusa potrebno je oko 80 g soli, a želiš li napraviti veću zimnicu samo uduplaj količinu.
zelje varivo Možda vas zanima... Klasik koji volimo: Kiseli kupus s grahom None

Naribani kiseli kupus

Sastojci:

  • 1 kg kupusa
  • 2 dl octa
  • 200 g šećera
  • 2 lovorova lista

Priprema:

  1. Skini vanjske listove s kupusa i izdubi korijen. Nareži ga na četvrtine i naribaj kao za salatu pa ga stavi u staklenu ili keramičku posudu.
  2. Optereti naribani kupus staklenkom vode ili kamenom i ostavi da odstoji na hladnom tri dana. Potom kupus izvadi, dobro ga ocijedi i razdijeli u staklenke.
  3. Ocat prokuhaj sa zrncima papra, ohladi, zalij kupus i veži staklenke. Mogu odstajati do tri mjeseca.

Savjet više:

Na staklenkama obavezno napiši datum kada su punjene, kao i rok trajanja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.