Voliš li ajvar, onda će ti se ova tri recepta za ljutenicu posebno svidjeti. Naime, iako je po teksturi i ukusu slična ajvaru, ipak je nešto ljućeg ukusa što je čini savršenim dodatkom mesnim jelima tijekom cijele godine. Ljutenicu posebno vole u Bugarskoj, a najčešće se radi od paprike, mrkve, patlidžana, crnog i bijelog luka i rajčica - uz dodatak biljnog ulja, šećera, soli i papra.
Baš poput ajvara i pinđura, sprema se tijekom jeseni, a za razliku od svima omiljenog ajvara ljutenica se može pripremati i od termički neobrađene paprike. Naš je savjet da je spremite u manje staklenke, a kada ih otvorite držite ih obavezno u hladnjaku.
Najjednostavnija ljutenica
Sastojci:
- 3 kg crvenih zrelih rajčica
- ½ kg ljutih papričica
- 2 dl ulja
- 2 dl octa
- žlica papra u zrnu
- žlica soli
- mala šalica šećera
- vezica peršina
- 3 – 4 lista lovora
- veća glavica češnjaka
Priprema:
- Rajčice operi i obari vrelom vodom pa neka odstoje u njoj oko pola sata. Oguli ih i nasitno nasjeckaj. Kuhaj rajčice, bez ikakvih dodataka, 30 minuta.
- Papričice operi, odstrani im peteljke, jednom ih bocni vilicom pa ih kuhaj u octu, ulju, papru i šećeru 15 minuta.
- Zajedno sa sokom u kojem su se kuhale dodaj ih rajčicama pa sve zajedno kuhaj još 30 minuta.
- Na kraju umiješaj krupnije nasjeckan češnjak, sol, peršin, lovorov list pa kuhaj još nekoliko minuta (možeš isključiti ploču štednjaka). Dobro promiješaj.
- Zagrij staklenke u pećnici (na 100 Celzijevih stupnjeva) pa ih napuni vrućom ljutenicom. Zatvori ih I dobro umotaj u deku. Ostavi ih da odstoje 24 sata pa izvadi iz deke.
Ljutenica – 2. način
Sastojci:
- 1 kg ljutih papričica
- 5 kg rajčica
- 400 ml ulja
- vezica peršina
- po jedna manja šalica octa I šećera
- sol
Priprema:
- Papričice nareži i poprži na ulju. Oguli i nasjeckaj rajčice pa ih dodaj papričicama. Prži dok rajčice ne omekšaju.
- Na kraju dodaj nasjeckani celer, peršin i ocat te šećera i soli po želji.
Ljutenica – 3. način
Sastojci:
- 500 g ljutih papričica
- 3 – 4 kg mrkve
- 7 – 9 glavica češnjaka
- 2 vezice peršina
- 15 žlica alkoholnog octa
- 2 žlice ulja
- ½ vrećice konzervansa (oko 2,5 g)
Priprema:
- Mrkvu i ljute papričice očisti i nareži na ploške. Češnjak i peršin nasjeckaj što sitnije. Smjesu stavi u veći lonac i dobro promiješaj. Posoli po ukusu. Dodaj ocat, ulje i konzervans.
- Ponovno sve izmiješaj i ostavi da odstoji oko 10 sati uz povremeno miješanje. Napuni čiste staklenke do vrha pa obavezno stavi plastične pritiskivače. Staklenke dobro zatvori i čuvaj na hladnome mjestu oko 30 dana.