Špajza 5291 prikaza 05. rujna 2019.

Slani i slatki recepti za zimnicu koje moraš isprobati

Getty Images

Powered by:

Vrijeme je pripreme zimnice kojoj se svake godine rado posvetimo. Ovisno o "ulovu" svježih i domaćih namirnica, pripremamo slatku ili slanu zimnicu

Prve asocijacije na zimnicu su staklenke različitih oblika i boja. Većinu podsjećaju na obiteljsku tradiciju spremanja zimnice te se sve više ljudi odlučuje na skladištenje hrane. Razlog koji će navesti svi koji pripremaju zimnicu čuvanje je svježih sezonskih namirnica. Sada je pravo vrijeme da obiđeš tržnice u potrazi za svježim voćem i povrćem koje ćeš uz pomoć naših uputa konzervirati i spremiti za korištenje. 

Ako se dvoumiš podsjećamo da se sadržaj minerala namirnica ne mijenja njihovim konzervirajem, a isto vrijedi i za prehrambena vlakna i energetsku vrijednost. Osim toga, ima li što slađe od domaćih pekmeza ili ajvara? Odabrali smo deset, što slanih, što slatkih teglica za kojima ćeš rado posegnuti.

Ajvar

Najomiljenija zimnica po našem skromnom odabiru definitivno je ajvar koji je pripremio chef Marijo Čepek. 

 

ajvar4.jpg Možda vas zanima... Napravite najfiniji domaći ajvar Recepti

 

Pinđur

Pinđur je zimnica od paprike i rajčice koja se lako, brzo i jednostavno radi, a nema tko ga ne voli. Ovaj umak potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se pinđur uz paprike radi i od rajčica. Zato, iskoristi preostale rajčice iz vrta i cijelu zimu uživaj u ukusnom umaku kojeg možeš kombinirati s mesom ili čak sendvičima. 

 

Možda vas zanima... Priprema zimnice: Kako napraviti domaći pinđur Recepti

 

Kisele mini rajčice

Možda nisu najčešće kiseljeno povrće, ali cherry rajčice toliko su slatke da ih je šteta ne uživati cijelu godinu

 

Možda vas zanima... Imamo ideju - ukiseljene cherry rajčice Recepti

 

Kiseli krastavci

Tržnice su prepune mini krastavaca koji su idealno povrće za čuvanje u teglicama do zime. Želiš li uživati u ovim niskoenergetskim plodovima tijekom cijele godine konzerviraj ih kiseljenjem. 

 

Kiseli krastavci Možda vas zanima... Kako kiseliti krastavce? None

 

Od slatke zimnice predlažemo sljedeće:

Kompot od kruške

Vjerujemo da si za predstojeću zimu već pripremila džemove od sezonskog voća, a vrijeme je da napraviš i pravu poslasticu – kompot od kruške. Za manje od sat vremena imat ćeš nekoliko staklenki neodoljive slastice koja će ti uljepšati ostatak godine.

 

Možda vas zanima... Vrijeme je za pripremu domaćeg kompota od kruške Recepti


Džem od šljiva i đumbira

Za džem Sandre Rončević ne trebaš umjetne dodatke, već prirodne sastojke koji se s dodatkom začina pretvaraju u savršeno aromatičan džem.

 

naslov dem.jpg Možda vas zanima... Džem od šljiva i đumbira Kolumne

 

Pekmez od borovnica i chia sjemenki

Spari chia sjemenke u ovom jednostavnom, a slasnom pekmezu od borovnica s medom i nećeš požaliti.

 

pekmez od borovnica Možda vas zanima... Slatko i zdravo: Pekmez od borovnica i chia sjemenki None

 

Džem od šljive i čokolade

Klasiku obožavamo, još kad je uljepšamo s malo kakaa u prahu i čokolade - bolje ne može.

 

džem od šljiva i čokolade Možda vas zanima... Klasika na jedan potpuno nov način: Džem od šljive i čokolade None

 

Domaći pekmez od jabuka

Ako želiš što duže uživati u mirisima i okusima jabuke onda je idealno rješenje napraviti pekmez - ukusan, jednostavan, mirisan...

 

jabuke Možda vas zanima... Napravite domaći pekmez od jabuka bez šećera None

 

Džem od dunje

Dunje, jabuke i nešto začina donijet će sjajan džem za uživanje s najslađim osmijehom. Pripremi slatki džem u koji ćeš ubaciti i koju jabuku, začiniti klinčićem pa uživati u slatkom savršenstvu koje možeš namazati na kruh, ubaciti u kolače ili pak u pite. Osim što je ukusan, ovaj džem uz nešto manje šećera može biti i zdrav pa ne postoji razlog da se ne baciš na pripremu i zasladi dan na najbolji mogući način.
 

Možda vas zanima... Miriše na bakinu kuhinju: Slatki džem od dunje Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.