Prve asocijacije na zimnicu su staklenke različitih oblika i boja. Većinu podsjećaju na obiteljsku tradiciju spremanja zimnice te se sve više ljudi odlučuje na skladištenje hrane. Razlog koji će navesti svi koji pripremaju zimnicu čuvanje je svježih sezonskih namirnica. Sada je pravo vrijeme da obiđeš tržnice u potrazi za svježim voćem i povrćem koje ćeš uz pomoć naših uputa konzervirati i spremiti za korištenje.
Ako se dvoumiš podsjećamo da se sadržaj minerala namirnica ne mijenja njihovim konzervirajem, a isto vrijedi i za prehrambena vlakna i energetsku vrijednost. Osim toga, ima li što slađe od domaćih pekmeza ili ajvara? Odabrali smo deset, što slanih, što slatkih teglica za kojima ćeš rado posegnuti.
Ajvar
Najomiljenija zimnica po našem skromnom odabiru definitivno je ajvar koji je pripremio chef Marijo Čepek.
Pinđur
Pinđur je zimnica od paprike i rajčice koja se lako, brzo i jednostavno radi, a nema tko ga ne voli. Ovaj umak potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se pinđur uz paprike radi i od rajčica. Zato, iskoristi preostale rajčice iz vrta i cijelu zimu uživaj u ukusnom umaku kojeg možeš kombinirati s mesom ili čak sendvičima.
Kisele mini rajčice
Možda nisu najčešće kiseljeno povrće, ali cherry rajčice toliko su slatke da ih je šteta ne uživati cijelu godinu.
Kiseli krastavci
Tržnice su prepune mini krastavaca koji su idealno povrće za čuvanje u teglicama do zime. Želiš li uživati u ovim niskoenergetskim plodovima tijekom cijele godine konzerviraj ih kiseljenjem.
Od slatke zimnice predlažemo sljedeće:
Kompot od kruške
Vjerujemo da si za predstojeću zimu već pripremila džemove od sezonskog voća, a vrijeme je da napraviš i pravu poslasticu – kompot od kruške. Za manje od sat vremena imat ćeš nekoliko staklenki neodoljive slastice koja će ti uljepšati ostatak godine.
Džem od šljiva i đumbira
Za džem Sandre Rončević ne trebaš umjetne dodatke, već prirodne sastojke koji se s dodatkom začina pretvaraju u savršeno aromatičan džem.
Pekmez od borovnica i chia sjemenki
Spari chia sjemenke u ovom jednostavnom, a slasnom pekmezu od borovnica s medom i nećeš požaliti.
Džem od šljive i čokolade
Klasiku obožavamo, još kad je uljepšamo s malo kakaa u prahu i čokolade - bolje ne može.
Domaći pekmez od jabuka
Ako želiš što duže uživati u mirisima i okusima jabuke onda je idealno rješenje napraviti pekmez - ukusan, jednostavan, mirisan...
Džem od dunje
Dunje, jabuke i nešto začina donijet će sjajan džem za uživanje s najslađim osmijehom. Pripremi slatki džem u koji ćeš ubaciti i koju jabuku, začiniti klinčićem pa uživati u slatkom savršenstvu koje možeš namazati na kruh, ubaciti u kolače ili pak u pite. Osim što je ukusan, ovaj džem uz nešto manje šećera može biti i zdrav pa ne postoji razlog da se ne baciš na pripremu i zasladi dan na najbolji mogući način.