gastro postao
Pinđur je zimnica od paprike i rajčice koja se lako, brzo i jednostavno radi, a nema tko ga ne voli.
Ovaj umak potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se pinđur uz paprike radi i od rajčica. Zato, iskoristite preostale rajčice iz vrta i cijelu zimu uživajte u ukusnom umaku kojeg možete kombinirati s mesom ili čak sendvičima.
Potrebni sastojci:
- 3 kg crvene paprike (rog paprika)
- 1,5 kg patlidžana
- 1,5 kg rajčice
- 150 g bijelog luka
- 2 dl ulja
- 250 g ljutih papričica
- žlica šećera i soli
Priprema:
- Patlidžan, paprike ispecite, ogulite i sameljite na mašini za meso. ogulite rajčice i njih isto sameljite.
- Kao i za ajvar, u veći lonac stavite ulje da se zagrije pa stavite mljeveno povrće. Dok se sve polako krčka dodajte sol, šećer i nasjeckani bijeli luk. Pustite da se lagano dinsta. kuhajte dok umak ne postane gust. Pred sami kraj dodajte ljute papričice koje ste prethodno lagano prepekli, ali pazite da se ne raspadnu, trebaju ostati cijele
- Vruć pinđur prelijte u tople, sterilizirane teglice, odmah ih zatvorite i okrenite naopako pa ostavite da se hlade preko noći.