Kolumne 02. studenoga 2017.

Zeleni ajvar - nova dimenzija omiljene zimnice

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Zeleni ajvar ne postoji samo u bajkama, Vedran s bloga Začinjeno s ljubavlju na najslasniji nam je način to i dokazao...

Ima već tome da sam po uzoru na jedan recept s interneta radio ovaj, hajdemo ga nazvati, ajvar! Glavni sastojak su mu zelene, još ne dozrele rajčice, a sličnosti s ajvarom kakav je svima poznat baš i nema.

 

Možda vas zanima... Oprez, vruće! Domaći slatko-ljuti umak Kolumne

 

Po mom skromnom zaključku, titulu ajvara nosi samo zato što se koristi na sve načine kao i onaj “obični” ajvar od paprike. Okus mu daje senf i hren, zelene rajčice boju, a ukupni rezultat je iznenađujuće dobar.

Ovo je svakako dobar način kako iskoristiti rajčice koje ostanu na biljci nakon što nas napusti lijepo vrijeme.

 

Možda vas zanima... Dva načina za kiseljenje ljutih papričica Kolumne

 

Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Tris od cikle: Kečap, ukiseljena i smrznuta! Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Sastojci:

  • 1/2 kg zelenih rajčica
  • 2 žlice hrena
  • 1 dl ulja
  • 1 žlica  senfa
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje 

Pripreme:

Zelene rajčice je potrebno oprati i očistiti od eventualnih oštećenja te ih tada usitniti/samljeti bilo u multipraktiku ili blenderu.
Kada ste dobili lijepo mljevenu smjesu istu je potrebno procijediti kako bi se riješili viška tekućine.
Ja sam to napravio tako da sam smjesu prebacio u kuhinjsku krpu koju sam stavio u cjedilo te dobro stegnuo rukama dok sva voda nije izašla.
Štapnim mikserom pomiješajte ulje, senf, hren, sol i papar te dodajte ocijeđene rajčice.
Sve još malo prođite štapnim mikserom te sipajte u staklenku.
Za kraj, ajvar prelijte s maslinovim uljem i spremite u hladnjak.

Savjet! Poslužiti uz sve vrste pečenja, roštilj, kobasice ili suhomesnate proizvode ili kao namaz za prepečeni kruh. U svakom slučaju, ovaj zanimljivi recept svakako vrijedi isprobati.

 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.