Cikla, taj ljubičasti plod pun zdravlja, za mene je kraljica svakog vrta. Niskokalorična, lako probavljiva namirnica koja obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima…
Jeste li znali da se u davna vremena cikli jelo samo lišće jer je korijen bio tvrd i neupotrebljiv? S vremenom se stvar okrenula pa je korijen postao glavni, a list gotovo zanemaren dio, iako je on bogat beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom.
Od lišća cikle možete napraviti sok, ili ga pripremiti kao špinat. No, idemo kuhati...
Ukiseljena cikla
Sastojci:
- 1 kg skuhane i oguljene cikle
- 2 dcl octa
- 2 dcl vode
- 150 g šećera
- 30 g soli
Priprema:
- Ciklu kuhati oko sat i pol do dva u čistoj vodi, ostaviti da se ohladi, oguliti je i narezati na kolute.
- Naljev pripremiti od navedenih sastojaka i to tako da sve navedeno kratko prokuhate.
- Još dok je topao, sipati ga preko cikle te ostaviti da stoji do drugog dana (ja sam ju držao u posudi u pećnici) kako bi se izvuklo još soka iz same cikle, ali i kako bi bolje upila arome i začine.
- Spremiti u posude koje ste sterilizirali bilo u pećnici ili u loncu s vrelom vodom i to tako da posude punite s ciklom do vrha i prelijete naljevom tako da sva cikla bude “uronjena” u njega.
- Spremiti na tamno, hladno mjesto a dan prije konzumacije staviti u hladnjak.
Kečap od cikle
Sastojci:
- 1kg cikle
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 luka
- 1 mrkva
- 4 režnja češnjaka
- 2 žličice dimljene paprike
- 2 čili papričice
- 1 žličica soli
- 500ml acceta balsamica
- 75g smeđeg šećera (muscovado)
- Ciklu je potrebno oprati te ju jednu po jednu stavljati u aluminijsku foliju s malo maslinovog ulja.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike sat i pol do dva, to jest dok ne bude mekana iliti pečena.
- Ohladiti ju, oguliti i narezati na manje komade.
- Luk, mrkvu i češnjak oguliti i narezati na sitno ili naribati te prodinstati na tavi s malo maslinovog ulja nekih 10-ak minuta.
- Dodati preostale sastojke, acceto, šećer i začine te kuhati još nekih 10 minuta.
- Maknuti s vatre te pričekati 15-ak minuta da se smjesa prohladi. Sve staviti u blender ili multipraktik (uključujući i ciklu) te miksati 2-3 minute do lijepe ljubičaste smjese.
- Ako vam bude pregusto možete dodati još malo prokuhanog acceta ili još bolje soka od cikle.
- Sipati u sterilizirane posude i čuvati na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku.
Ovakav kečap odlično ide uz sve vrste pečenja kao i uz sendviče i burgere, bilo mesne ili vegetarijanske.
Bonus “recept”: Zamrzavanje cikle
Ako želite imati ukusnu ciklu za svoja jela i van sezone možete ju spremiti u zamrzivač i to tako da ju skuhate po prethodnim uputama, ogulite ju i ohladite te u vrećicama, po mogućnosti u porcijama, zamrznete. Druga opcija je da ju takvu skuhanu izblendate, po potrebi dodate malo vode i takvu smrznete u kalupu za led.
Smrznuta cikla će vam super poslužiti u smoothiejima, juhama, rižotima… Uživajte!
Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.