Kolumne 07. rujna 2017.

Tris od cikle: Kečap, ukiseljena i smrznuta!

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Osobno, ciklu pamtim kao jednu od najdražih zimnica i to naravno ukiseljenu koju smo često jeli uz razna pečenja, posebno uz nedjeljne ručkove. Vjerujem da je kao takva i dalje najzastupljenija u našim krajevima te iako je internet pun recepata ja ću danas također kratko napisati postupak kiseljenja cikle za zimnicu.

Cikla, taj ljubičasti plod pun zdravlja, za mene je kraljica svakog vrta. Niskokalorična, lako probavljiva namirnica koja obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima…

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Jeste li znali da se u davna vremena cikli jelo samo lišće jer je korijen bio tvrd i neupotrebljiv? S vremenom se stvar okrenula pa je korijen postao glavni, a list gotovo zanemaren dio, iako je on bogat beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom.

Od lišća cikle možete napraviti sok, ili ga pripremiti kao špinat. No, idemo kuhati...

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Ukiseljena cikla

Sastojci:

  • 1 kg skuhane i oguljene cikle
  • 2 dcl octa
  • 2 dcl vode
  • 150 g šećera
  • 30 g soli

Priprema:

  1. Ciklu kuhati oko sat i pol do dva u čistoj vodi, ostaviti da se ohladi, oguliti je i narezati na kolute.
  2. Naljev pripremiti od navedenih sastojaka i to tako da sve navedeno kratko prokuhate.
  3. Još dok je topao, sipati ga preko cikle te ostaviti da stoji do drugog dana (ja sam ju držao u posudi u pećnici) kako bi se izvuklo još soka iz same cikle, ali i kako bi bolje upila arome i začine.
  4. Spremiti u posude koje ste sterilizirali bilo u pećnici ili u loncu s vrelom vodom i to tako da posude punite s ciklom do vrha i prelijete naljevom tako da sva cikla bude “uronjena” u njega.
  5. Spremiti na tamno, hladno mjesto a dan prije konzumacije staviti u hladnjak.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković


Kečap od cikle

Sastojci:

  • 1kg cikle
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žličice dimljene paprike
  • 2 čili papričice
  • 1 žličica soli
  • 500ml acceta balsamica
  • 75g smeđeg šećera (muscovado)
Možda vas zanima... Zapečena cikla koja će oduševiti baš svakog! Recepti

 

  1. Ciklu je potrebno oprati te ju jednu po jednu stavljati u aluminijsku foliju s malo maslinovog ulja.
  2. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike sat i pol do dva, to jest dok ne bude mekana iliti pečena.
  3. Ohladiti ju, oguliti i narezati na manje komade.
  4. Luk, mrkvu i češnjak oguliti i narezati na sitno ili naribati te prodinstati na tavi s malo maslinovog ulja nekih 10-ak minuta.
  5. Dodati preostale sastojke, acceto, šećer i začine te kuhati još nekih 10 minuta.
  6. Maknuti s vatre te pričekati 15-ak minuta da se smjesa prohladi. Sve staviti u blender ili multipraktik (uključujući i ciklu) te miksati 2-3 minute do lijepe ljubičaste smjese.
  7. Ako vam bude pregusto možete dodati još malo prokuhanog acceta ili još bolje soka od cikle.
  8. Sipati u sterilizirane posude i čuvati na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku.
     
cikla475.jpg Možda vas zanima... Čudotvorni učinci cikle: Obožavani super korijen! Špajza

 

Ovakav kečap odlično ide uz sve vrste pečenja kao i uz sendviče i burgere, bilo mesne ili vegetarijanske.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Bonus “recept”: Zamrzavanje cikle

Ako želite imati ukusnu ciklu za svoja jela i van sezone možete ju spremiti u zamrzivač i to tako da ju skuhate po prethodnim uputama, ogulite ju i ohladite te u vrećicama, po mogućnosti u porcijama, zamrznete. Druga opcija je da ju takvu skuhanu izblendate, po potrebi dodate malo vode i takvu smrznete u kalupu za led.
 

Možda vas zanima... Znate li da s ciklom možete napraviti i sjajan kolač? Recepti



Smrznuta cikla će vam super poslužiti u smoothiejima, juhama, rižotima… Uživajte!

 

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.