Špajza 09. listopada 2018.

Čudotvorni učinci cikle: Obožavani super korijen!

cikla475.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako neugledna izgledom, cikla krije brojne vrijedne tvari, hranjiva je i lako probavljiva. Ukratko - super korijen!

Sok od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora, tvrde britanski znanstvenici koji su nedavno proveli mini-istraživanje na nekolicini mladih zdravih ispitanika.  

pesto od cikle | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sokovi od povrća bogati su nitratima – spojevima dušika, koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu. Redovitom konzumacijom 500 mL soka od cikle, razina plazmatskih nitrata se otprilike udvostruči, što utječe na mišićnu izdržljivost. Primjećeno je kako su ispitanici koji su svakodnevno uzimali dodatak soka cikle izdržali trening vremenski za 16% više nego kontrolna skupina te su im treninzi bili manje zamorni, a krvni tlak i puls niži (u mirovanju). 

Ranija istraživanja dovela su sok od cikle u vezu sa sniženjem povišenog krvnog tlaka pa su tako britanski znanstvenici otkrili da samo 500 ml soka od cikle dnevno značajno smanjuje visoki krvni tlak. I u slučaju antihipertenzivnog učinka cikle hipoteza je da su za blagotvorno djelovanje zaslužni nitrati koje sadrži. Nitrati se pomoću sline pretvaraju u nitrite koji se u kiseloj sredini želuca mogu pretvoriti ili u dušikov oksid ili nastaviti cirkulirati kao nitriti. Što je razina nitrita u organizmu veća to je i značajnije smanjenje krvnog tlaka.

O cikli pobliže

Korjenasto povrće upečatljivo ljubičaste boje često se konzumira zimi, ali i tijekom cijele godine u konzerviranom obliku. Omiljena, dostupna i nadasve zdrava salata od cikle najčešće se povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost. Ako vam se nakon konzumacije cikle stolica ili urin oboje ružičasto, ne brinite, radi se o bezopasnoj pojavi.  

Cikla | Author: Stockfood foto: Stockfood

Cikla je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivh vlakana i biljnih kemikalija. U 100 g svježe namirnice sadrži tek 36 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima. Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti. Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C. Ipak, novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje s crvenim biljnim pigmentima. Pigmenti poput betaina i betanina imaju dokazano protuupalno i antioksidativno djelovanje te se smatra da imaju ulogu u antihipertenzivnom djelovanju cikle. Naime, brojna su istraživanja pokazala da cikla i sok od cikle utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka kada se konzumiraju redovito.  

Cikla je nazaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C, i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata. Naime, plodovi za konzerviranje ubiru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima, brzo se prerađuju i zatvaraju potopljeni u brižno spravljenom naljevu bez pristupa kisika. To onemogućuje rast mikroorganizama i degradaciju korisnih tvari iz cikle.  

 

Cikla namaz Možda vas zanima... Slatka zimnica: Zaljubite se u namaz od cikle i naranče Recepti

Cikla se može poslužiti kao salata uz raznovrsna vegetarijanska i mesna jela, odlično pristaje uz mladi kukuruz, a može se i umiješati u krumpir pire koji tada poprima zanimljivu boju posebno privlačnu najmlađima.

Nutritivna vrijednost u 100 g cikle:  
Energetska vrijednost [kcal]: 36 
Ukupni ugljikohidrati [g]: 7 
Proteini [g]: 2   
Prehrambena vlakna [g]: 2.6  
Vitamin B1 [mg]: 0.02 
Vitamin B2 [mg]: 0.03 
Vitamin B3 [mg]: 0.1 
Vitamin B6 [mg]: 0.04 
Vitamin C [mg]: 2  
Fosfor [mg]: 40 
Natrij [mg]: 100 
Kalcij [mg]: 30 
Kalij [mg]: 400 
Željezo [mg]: 1 
Voda [g]: 89  


Možda vas zanima... Juha od cikle: Hladna ili topla.. Kolumne Možda vas zanima... Pečena cikla - novo ruho ljubičaste ljepotice Recepti


ZANIMLJIVOST  
Ne zaboravite na lišće cikle
U našim je krajevima lišće cikle posve zapostavljeno u prehrani i najčešće se baca. Lišće cikle slično je po okusu i izgledu špinatu i blitvi, što ne iznenađuje jer pripada istoj biljnoj porodici. Obiluje blagotvornim nutrijentima poput beta karotena, kalcija, željeza i vitamina A, a ujedno je niskokalorično. Lišće nekih vrsta cikle je posebno dekorativno te može osvježiti i „najtmurniji“ tanjur.
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.