Pečena cikla možda i nije najklasičniji prilog omiljenim mesnim i povrtnim jelima, no pripremljena na ovaj način, tako da se lagano dimi u vodenoj kupki, bit će nevjerojatno aromatična, slasna i sočna.
Poslužiti je možete do tri dana nakon pečenja, pa će tako, osim kao topli prilog, biti i odličan dodatak različitim salatama. Dodajte joj krumpir i mrkvu, ubacite u umak od pečenja piletine, puretine, junetine, svinjetine ili govedine i navalite na svoje slasne tanjure.
Sve što vam treba jest kila i pola do dvije kile oprane cikle, dvije žlice maslinovog ulja, sol i papar. Kombinaciji zatim možete dodati još i šaku timijana, ružmarina, lovorov list i druge začine po želji.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dobro opranu ciklu ubacite u posudu, dodajte joj maslinovo ulje, sol i papar, pa sve dobro promiješajte. Neka glavice cikle budu u potpunosti premazane uljem i začinima. Dodajte začinsko bilje i decilitar vode, pa prekrijte folijom i pecite oko sat vremena ili dok cikla ne postane mekša. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi, pa koru obrišite papirnatim ručnikom.
Cikla pripremljena na ovaj način odlično će se složiti sa slanim sirevima poput fete, kao dodatak različitim prilozima poput njoka i tjestenine, a možete je i izblendati, pa kombinirati s kockicama cikle u finom, kremastom rižotu.
Ma, za prste polizati!