Recepti 18. studenoga 2022.

Pečena cikla - novo ruho ljubičaste ljepotice

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako ciklu obožavamo na salatu, a od nedavno i kao dio finog kremastog rižota, pripremite li je na pravilan, neobično jednostavan način, ona može postati i sjajan prilog kojem ćete se poželjeti vratiti.

Pečena cikla možda i nije najklasičniji prilog omiljenim mesnim i povrtnim jelima, no pripremljena na ovaj način, tako da se lagano dimi u vodenoj kupki, bit će nevjerojatno aromatična, slasna i sočna. 

 

Možda vas zanima... Pečena cikla i mrkva s medom i narančom Kolumne

 

Poslužiti je možete do tri dana nakon pečenja, pa će tako, osim kao topli prilog, biti i odličan dodatak različitim salatama. Dodajte joj krumpir i mrkvu, ubacite u umak od pečenja piletine, puretine, junetine, svinjetine ili govedine i navalite na svoje slasne tanjure.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Sve što vam treba jest kila i pola do dvije kile oprane cikle, dvije žlice maslinovog ulja, sol i papar. Kombinaciji zatim možete dodati još i šaku timijana, ružmarina, lovorov list i druge začine po želji.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dobro opranu ciklu ubacite u posudu, dodajte joj maslinovo ulje, sol i papar, pa sve dobro promiješajte. Neka glavice cikle budu u potpunosti premazane uljem i začinima. Dodajte začinsko bilje i decilitar vode, pa prekrijte folijom i pecite oko sat vremena ili dok cikla ne postane mekša. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi, pa koru obrišite papirnatim ručnikom. 

 

Možda vas zanima... Sezonski spoj: Krumpir i cikla za savršene polpete Recepti

 

Cikla pripremljena na ovaj način odlično će se složiti sa slanim sirevima poput fete, kao dodatak različitim prilozima poput njoka i tjestenine, a možete je i izblendati, pa kombinirati s kockicama cikle u finom, kremastom rižotu.

 

Možda vas zanima... Ružičasto čudo: Rižoto od cikle Recepti

 

Ma, za prste polizati!

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.