Narančin sok, žlica meda i timijan u kombinaciji sa sokovima koje cikla i mrkva puste stvorit će divan slatko-kiseli sirup koji lijepo paše uz zemljani okus cikle.
Za potpuni doživljaj preporučujem poslužiti jelo uz nekoliko žlica grčkog jogurta s češnjakom, a za bogati jesenski ručak priložite mu savršeno pečeni, sočni svinjski lungić.
Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.
Priprema jela za dvije osobe oduzet će vam oko sat vremena, a potrebno će vam biti:
- 4 male ili 2 velike cikle
- 1 velika mrkva
- sok jedne male naranče
- 1 žlica meda
- nekoliko grančica timijana
- sol, papar i za'atar (nije obvezan)
- 150g grčkog jogurta
- 1 režanj češnjaka
- 2-3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Mrkvu i ciklu očistite i narežite na komade otprilike jednake debljine.
- Prebacite ih u posudu za pečenje, začinite solju, paprom, medom, narančinim sokom, timijanom i maslinovim uljem.
- Dobro promiješajte i stavite u pećnicu.
- Pecite ih 45min do 1h, ovisno o tome koliko mekano povrće želite.
- Ja volim da ostane malo hrskavo, ali slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite mekšu ciklu i mrkvu (provjeravajte mekoću nožićem).
- U međuvremenu, pomiješajte grčki jogurt s fino usitnjenim režnjem češnjaka i prstohvatom soli.
- U jogurt sam dodala i žličicu za'atara. Ako ga nemate, izostavite ga ili dodajte drugi začin po želji (npr. kumin, sumac ili mljevene sjemenke korijandera).
- Poslužite pečenu ciklu i mrkvu uz umak od jogurta.
Dobar tek!