Kod pripreme ove juhe, pečenjem povrće dobiva dublji, bogatiji okus, a u lim slobodno dodajte i komadić pastrnjaka i/ili jabuke.
Zvijezda dana ipak su listovi kadulje prženi u jednostavnom pivskom tijestu. Riječima ne mogu opisati to hrskavo, mirisno savršenstvo, pa vas lijepo molim: ako nađete buketić velikih listova kadulje, ispržite ih, i pojedite dok su još vrući.
I to je to, imate idealan ručak!
Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.
Za juhu:
- 1 kg očišćene, oguljene tikve
- 2 manje glavice luka
- 5-6 malih mrkvica ili dvije velike
- 5 režnjeva češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- začini: sol, papar, sjemenke korijandera, cimet, cayenne, svježi timijan
- 50 g maslaca
- 10 sitnih listića kadulje
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 žlica meda
- 1-2 žlice limunovog soka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Tikvu narežite na komade, luk ogulite i narežite na osmine, mrkvice prepolovite po dužini, a češnjeve češnjaka ogulite.
- Prebacite povrće u lim za pečenje i začinite ga solju, paprom, cayenne paprom, žličicom sjemenki korijandera, prstohvatom cimeta i maslinovim uljem, pa dodajte nekoliko grančica timijana.
- Pecite sat vremena.
- Nakon pečenja, odstranite tvrde dijelove grančica timijana.
- U lončiću za juhu rastopite maslac i pržite ga dok ne dobije zlaćanu boju.
- Dodajte kadulju i pržite je 10-15 sekundi, a zatim u lonac ubacite pečeno povrće sa sokovima koji su se nakupili u limu.
- Prelijte ga temeljcem, dodajte žlicu meda i kuhajte na laganoj vatri još pola sata.
- Kuhanu juhu ispasirajte štapnim mikserom i provjerite ima li dovoljno soli.
- Umiješajte limunov sok i poslužite toplo.
Za pržene listove kadulje:
- 20-30 velikih listova kadulje
- 4 vrhom pune žlice brašna
- sol i papar
- 50 ml piva
- 100 ml vode
- ulje za prženje
Priprema:
- Začinite brašno solju i paprom.
- Pomiješajte pivo i vodu, pa ih lagano ulijevajte u brašno, stalno miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice.
- Spremite smjesu u hladnjak na pola sata.
- Zagrijte ulje za prženje.
- Neka bude barem 5 centimetara duboko u posudi za prženje.
- Ulje ne smije biti prezagrijano ni premalo zagrijano.
- Listove kadulje umočite u smjesu od brašna i piva te spuštajte u vruće ulje.
- Pržite ih malo po malo, oko jednu minutu, dok ne postanu hrskavi.
- Kratko ih ocijedite na kuhinjskom papiru te poslužite odmah, dok su još vrući!
Dobar tek!