Kolumne 08. rujna 2017.

Danas kuhamo: Cannelloni s blitvom i ricottom

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Prozračno punjeni, s domaćom, sporo kuhanom šalšom i bešamelom s Provalone sirom, cannelloni s bloga Možeš se udat zvuče i više nego savršeno...

U nedjelju sam dadiljala sestru. Moji brat i sestra nisu pretjerano otvoreni za kulinarske eksperimente. Meso, manistra, povrće samo u tragovima, čokolada, i vječni odgovor na svako moje pitanje 'Šta ću peć?': cheesecake.

Jednom sam mu dodala breskve i skoro izgubila glavu. Kako god, odlučila sam da je bolje igrati na siguran comfort food, ali nisam mogla odoljeti da ubacim blitvu u cannellone umjesto mesa.

Punjenje je bilo prozračno, ali kompaktno, cannelloni položeni u moju domaću, sporo kuhanu šalšu, preliveni bešamelom sa sirom Provolone. Prekrasno jelo, zadovoljna sestrica i hepiend.

 

Možda vas zanima... Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica Kolumne

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Potrebno vam je:

  • 1.5 kg zrelih, domaćih rajčica
  • 4 režnja češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 pakiranje tjestenine za cannellone
  • 0.5 kg blitve
  • 0.5 kg ricotte
  • 2 jaja
  • 30 g brašna
  • 30 g maslaca
  • 450 ml mlijeka
  • 50 g tvrdog sira (Parmezan, Grana Padano, Provolone i sl.)
  • Začini: sol, papar, svježi bosiljak, muškatni oraščić


1. ŠALŠA
Ako želite, rajčicama ogulite kožicu. Na maslinovom ulju kratko pržite nasjeckani češnjak, zatim dodajte usitnjene rajčice, sol, papar i desetak listova bosiljka. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 1 sat, povremeno miješajući. 

2. PUNJENJE
Blitvu operite i očistite od predebelog korijenja. Nasjeckajte je i pržite u dobro zagrijanoj tavi na žlici maslinova ulja dok ne povene, a tekućina ne ispari. Prebacite je u cjedilo i ohladite.
Ricottu pomiješajte s jajima, prstohvatom soli i paprom, pa dodajte blitvu.

3. BECHAMEL
U lončiću rastopite maslac i dodajte mu brašno. Kratko pržite miješajući kuhačom, a zatim ulijte hladno mlijeko. Smanjite vatru i strpljivo miješajte pjenjačom dok se umak ne zgusne. Sklonite ga s vatre i umiješajte sol, papar, muškatni oraščić (po želji) i naribani sir. 

4. Za kraj...

Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno vatrostalne posude prekrijte debelim slojem šalše. Punjenje premjestite u dresir vrećicu ili plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh, pa napunite tjesteninu i posložite je na šalšu. Prelijte cannellone eventualnim ostatkom šalše i bechamel umakom. Pecite 40 minuta i poslužite toplo, uz salatu po želji.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Savjet: Ako imate manju posudu kao ja, cannellone možete slagati u 2 reda. U tom slučaju između 2 reda tjestenine dodajte šalšu i malo bechamela.

Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.  

 

Možda vas zanima... Pileći bataci u marinadi s maslinama i datuljama Kolumne Možda vas zanima... Pečene smokve s ricottom i karameliziranim slanim orasima Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.