Kolumne 15. srpnja 2017.

Pečene smokve s ricottom i karameliziranim slanim orasima

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Smokve, meni uvjerljivo najseksi voće, ovog su puta u krasnom desertu, kratko zapečene, poslužene na hladnoj ricotti i posute lomljenim slanim karamelom s orasima, brittleom.

Ovako možete pripremiti različito voće (breskve, marelice, šljive...) i poslužiti ga uz grčki jogurt ili sladoled od vanilije umjesto ricotte.

Čini mi se da mi je ovo i zadnji recept na blogu Možeš se udat do rujna; nakon odrađenog posla do godišnjeg, planiram:

a) jesti salatu od poma

b) jesti u matere 

c) jesti manistru i piti Chianti po Italiji.

Ako vas zanima kakva je pizza u Napulju, lampredotto u Firenci i panforte u Sieni, popratite me na Instagramu i Facebook stranici Možeš se udat. 

 

 

Možda vas zanima... Ljetne radosti: Zapečene tikvice punjene puretinom Kolumne

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Od ovih količina pripremit ćete desert za dvije osobe, a za pripremu će vam potrebno 40 minuta.

Potrebno vam je:

  • 4 zrele smoke
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 200 g ricotte
  • 50  g oraha
  • 4-5 žlica šećera
  • 1 žličica cvijeta soli

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Smokve prerežite na pola, položite ih na lim za pečenje i lagano ih pospite šećerom u prahu. Pecite ih pola sata.
  3. Ricottu ohladite. Umjesto ricotte možete koristiti i grčki jogurt.
  4. U međuvremenu pripremite karamelizirane orahe: u neprijanjajućoj tavi rastalite šećer dok ne dobijete karamel duboke zlatne boje pazeći da ne zagori. Ubacite orahe, brzo ih pomiješajte da se oblože karamelom. Sve izlijte na silikonsku podlogu te, dok je još vruće, pospite cvijetom soli. Neka se potpuno ohladi.
  5. Hladnu ricottu poslužite s toplim smokvama i mrvljenim karamelom s orasima kojeg ste prethodno usitnili u mužaru.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

 

Možda vas zanima... Pita od jagoda s hrskavim iznenađenjem Kolumne Možda vas zanima... Raskošna i sočna torta s lavandom i limunom Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.