Moj doprinos sezonskim kolačima s jagodama je ova prhka čupava pita kojoj pokrov od zobenih pahuljica, badema i smeđeg šećera daje prekrasnu teksturu. Ako želite još perverzniju varijantu, a naravno da želite, poslužite je uz kuglu dobrog sladoleda od vanilije.
Za još recepata naše gastro genijalke Anite posjetite blog Možeš se udat. i istoimenu Facebook stranicu.
Za prhko tijesto vam je potrebno:
- 250 g brašna
- 120 g maslaca
- žlica šećera
- prstohvat soli
- 90 ml hladne vode
Priprema tijesta:
- Prhko tijesto možete napraviti ručno ili, kao i ja ovog puta, u multipraktiku.
- Hladni maslac narežite na kockice i stavite ga nakratko u zamrzivač.
- U multipraktiku ili sjeckalici pomiješajte brašno, šećer i sol.
- Dodajte maslac i kratko miksajte, dok se maslac ne rasprši u mrvice.
- Ulijte vodu i pulsirajte još nekoliko sekundi.
- Mrvičastu smjesu prebacite na čistu radnu plohu i rukama je brzo povežite u tijesto.
- Oblikujte disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i čuvajte u hladnjaku barem sat vremena, a može i preko noći.
- Prije pečenja, tijesto razvaljajte i obložite maslacem namašćen kalup za pitu.
- Odrežite viškove tijesta, prekrijte ga folijom i čuvajte u hladnjaku dok pripremate nadjev.
Za punjenje će vam biti potrebno:
- 500 g jagoda
- 80 g smeđeg šećera
- 2 vrećice burbon vanilin šećera
- žlica limunovog soka
- 3 žlice škrobnog brašna
Priprema jagoda:
- Jagode operite i narežite na četvrtine ili polovine, ovisno o veličini.
- Dodajte im obje vrste šećera, limunov sok i škrobno brašno te dobro pomiješajte dok se svi komadi jagoda ne oblože šećerom i brašnom.
Za posip vam je potrebno:
- 30 g zobenih pahuljica
- 100 g smeđeg šećera
- 120 g brašna
- 5 dag badema, poprženih i nasjeckanih na krupne listiće
- 90 g maslaca
- pola žličice soli
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Sastojke za pokrov pomiješajte u zdjeli i utrljavajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete grube, vlažne mrvice.
- Kalup s prhkim tijestom izvadite iz hladnjaka, napunite ga jagodama (ubacite i sve sokove koje su jagode pustile), a jagode gusto prekrijte mrvicama pokrova.
- Pecite pitu sat vremena.
Savjetujem da kalup postavite na lim za pečenje kad ga ubacite u pećnicu kako vam sokovi od jagoda prilikom pečenja ne bi iscurili po dnu pećnice. Ohladite pitu na sobnu temperaturu i poslužite je uz sladoled od vanilije.