Nakon što nam je Spicy u proteklom članku objasnio što je to prhko tijesto i kako se priprema pate brisée, ja vam danas donosim jedan brzi recept sa slatkim prhkim tijestom, odnosno pâtée sucrée.
Riječ je o ukusnoj piti od borovnica koju ćete smazati za tren, a idealna je ako nemate puno vremena i jede vam se nešto slatko ili su vam gosti na vratima.
Sastojci za tijesto:
- za jedan kalup za krostatu ili 8 malih kalupa
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žlica vode ili bijelog vina
Smjesa od borovnica:
- 250 g borovnica
- 2-3 žlice šećera
- 1 žlica krušnih mrvica
Postupak:
- Sve sastojke umijesiti u kuglu koju ćete podijeliti na dva dijela. Jedan dio će se ribati, a drugi će služiti kao podloga. Pustite tijesto u hladnjaku da odmara oko pola sata.
- Borovnice prerežite na pola te ih posipajte šećerom i pustite da malo odstoje kako bi pustile sok.
- Podlogu od tijesta probodite par puta vilicom te posipajte krušnim mrvicama, a zatim stavite borovnice i pokrijte ih naribanim tijestom.
- Pitu pecite 30 minuta na 180 ºC. Kada je izvadite trebala bi odstajati kako bi se sokovi upili. Najbolje ju je poslužiti sa šlagom ili sladoledom od vanilije, a svakako je posipajte i sa šećerom u prahu.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.