Kolumne 6446 prikaza 15. svibnja 2017.

Pita od borovnica - slastica o kojoj se priča

Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Sweety&Spicy ovog nam tjedna donose ultimativnu poslasticu - pitu od borovnica. Priprema se nevjerojatno lako, a iza sebe ostavlja vrhunske okuse!

Nakon što nam je Spicy u proteklom članku objasnio što je to prhko tijesto i kako se priprema pate brisée, ja vam danas donosim jedan brzi recept sa slatkim prhkim tijestom, odnosno pâtée sucrée.
 

Možda vas zanima... Quiche Lorraine s lososom i mladim špinatom Kolumne
 

Riječ je o ukusnoj piti od borovnica koju ćete smazati za tren, a idealna je ako nemate puno vremena i jede vam se nešto slatko ili su vam gosti na vratima.
 

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy

Sastojci za tijesto:
- za jedan kalup za krostatu ili 8 malih kalupa

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode ili bijelog vina

Smjesa od borovnica:

  • 250 g borovnica
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 žlica krušnih mrvica

Postupak:

  1. Sve sastojke umijesiti u kuglu koju ćete podijeliti na dva dijela. Jedan dio će se ribati, a drugi će služiti kao podloga. Pustite tijesto u hladnjaku da odmara oko pola sata.
  2. Borovnice prerežite na pola te ih posipajte šećerom i pustite da malo odstoje kako bi pustile sok.
  3. Podlogu od tijesta probodite par puta vilicom te posipajte krušnim mrvicama, a zatim stavite borovnice i pokrijte ih naribanim tijestom.
  4. Pitu pecite 30 minuta na 180 ºC. Kada je izvadite trebala bi odstajati kako bi se sokovi upili. Najbolje ju je poslužiti sa šlagom ili sladoledom od vanilije, a svakako je posipajte i sa šećerom u prahu.
     

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy

Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
 

Možda vas zanima... Vrijeme je za novi grčki souvlaki Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.