Ova nježna pita ispunjena jagodama, kraljicama proljeća, oduševit će svako nepce, a pripremiti je mogu i najveći početnici u pripremi slastica.
Recept pročitajte u nastavku i brzo se bacite na posao jer sezona jagoda brzo će doći svome kraju!
SASTOJCI
Prhko tijesto
• 250 g glatkog brašna
• ½ praška za pecivo
• 100 g šećera
• 2 jaja
• 180 g maslaca
• 150 g mljevenih badema
Nadjev
• 500 g svježih jagoda
• 2 vanilin šećera
• 4 žlice šećera
• 2 ravne žlice gustina
Ostalo
• 50 g sjeckanih badema za posipavanje
PRIPREMA
- Sve sastojke za prhko tijesto stavite u zdjelu pa miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete jednoličnu masu.
- Veći dio tijesta (2/3) utisnite na dno okruglog kalupa za torte ili pite (26-28 cm) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom. Ostatak tijesta ostavite sa strane.
- Preko tijesta ravnomjerno rasporedite jagode koje ste očistili i krupnije narezali te pomiješali sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom.
- Vrh pite posipajte ostatkom tijesta te krupnije nasjeckanim bademima.
- Pitu od jagoda pecite 20-25 minuta na temperaturi do 170 °C. Ohlađenu pitu po želji posipajte sa šećerom u prahu.
- SLATKI SAVJET: Pitu s jagodama i bademima možete poslužiti i toplu i to uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Jannette Razum pratite na njenoj stranici, Facebooku i Instagramu! Dobar vam tek!