24. travnja 2016.

Jagode: Kako ih odabrati, kako održavati i naravno - kako najbolje pripremiti!

zena drzi jagode.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim lijepog izgleda i izuzetno primamljivog okusa, jagode, koje spadaju u skupinu bobičastog voća, osiguravaju čitav spektar hranjivih tvari.

One su prije svega odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šalicom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom. Ističu se jagode i sadržajem mangana, te kalija i folne kiseline. Kao idealna protuteža siromaštvu kalorija jagode nude fenolne fitokemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu. Ovi biljni spojevi osiguravaju snažnu antioksidativnu i protuupalnu zaštitu.

Dobro je poznato da sezona jagoda kod nas traje od svibnja do srpnja i da je tada pravo vrijeme za uživanje u svježim i sočnim jagodama. No, čak i tada može postati pravi izazov kupiti najukusnije jagode.

Prvi korak u ovom zahtjevnom zadatku je pregled jagoda: one moraju biti čvrste na dodir, bistre crvene boje te ne smiju biti oštećene niti sadržavati plijesan. Peteljka također treba blistave zelene boje i potpuno pričvršćena za jagodu. Jagode su zrele kada je cijeli plod jednomjerno crven. Jednom kada su ubrane jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo potamniti i izgubiti kiselosti. Iz tog razloga nikada ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će kroz dan-dva biti bolje. Kupujte ih već zrele i trošite što prije (unutar 2-3 dana čuvane u hladnjaku) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju plijesan.

Imajte na umu da su najboljeg okusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni. Male jagode, s druge strane, mogu imati tvrdo „dno“ puno sjemenki. Miris nije pravi indikator zrelosti jagoda, ali istina je da su one jagode koje šire najintenzivniju aromu i najsvježije. Ipak, po mirisu možete prepoznati jagode koje su počele dobivati plijesan po kiselom „štihu“.

Ukoliko su jagode već pakirane u plastične posudice provjerite da jagode u posudici nisu prečvrsto pakirane jer će se time zgnječiti i brzo početi propadati. Svakako provjerite jagode na dnu posudice kako se tamo ne bi „skrivale“ zelene ili pljesnive jagode te da na samom pakiranju nema boje ili vlage. I za kraj, kada kupite jagode pravac kući što prije. Minimizirajte vrijeme koje će jagode provesti na suncu ili u ugrijanom auto jer će to ubrzati njihovo propadanje. Činjenica je da su jagode izuzetno osjetljive na okolišne čimbenike, ali jednom kada se kupe one „savršene“ jagode užitak je garantiran.

Recepti s jagodama:

Panna cotta s pireom od jagoda
Tiramisu-cheesecake od jagode
Bruschette s jagodama
Torta od jagoda i badema
Slatka pita s jagodama
Ledena krema od jagoda
Kolač od sira s jagodama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.