Kolumne 23. travnja 2017.

Mali veliki kralj sezone: Mini kolač od jagoda

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je za prve prave jagode u fantastičnom i tako jednostavnom kolaču po receptu naše Kristine s bloga Cutie and Pie. Pogledajte recept pa se, baš poput nas, u potpunosti oduševite...

Na pomisao, a još više na sam miris jagoda, odmah se sjetim kolača koji nam je mama često pravila.
Brz, jednostavan i što je najbitnije, u glavnoj su ulozi mirisne jagode.

U to smo vrijeme bili u Njemačkoj i nismo imali svoje domaće jagode. No, u blizini smo imali plastenike jagoda gdje su ih prodavali. Najbolja stvar bila je to što smo i sami mogli brati jagode za nešto manju cijenu. 
Mama bi tako započela kolač, a mene poslala po jagode. Sjela bi na bicikl, odvezla se nekoliko minuta dalje i sama nabrala jagode.
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

I dan danas je to prvi kolač kojeg se sjetim kada vidim jagode, ne samo zbog jednostavnosti i okusa, nego zbog mog sudjelovanja u pripremi istog. Samo što danas imamo svoje dvorište i svoje jagode koje baka vrijedno sadi i brine se o njima, pa samo prošetamo nekoliko koraka i u sijenu potražimo sitne, no mirisne i ukusne jagodice. Mjesto se promijenilo, no osjećaj je ostao isti.

Često viđam u supermarketima gotove kore za torte ili kolače, no nikada se kod nas nisu kupovale. Ova metoda se inače zove 'all in one' ili 'sve u jednu posudu'. Samo trebate izvagati sastojke, brzo umutiti i pričekati 15-ak minuta dok se ispeče. Zbilja, zašto bi kupovali gotove kore koje su pune aditiva i tko-zna-čega, kada ih već možete sami napraviti?

Prije početka pripreme voljela bih vas također uputiti kako je ovaj recept prilagođen po onom objavljenom na blogu Maras Wunderland te kako se jedna šalica u ovom slučaju odnosi na 250 ml određenog sastojka.

Za ostale Kristinine slane i slatke delicije zavirite na blog Cutie and Pie.
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 3 šalice brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šalica šećera (pola bijelog, pola smeđeg)
  • 2 paketića vanilin šećera
  • 1 šalica mineralne vode
  • 1 šalica ulja
  • 4 jaja
  • naribana korica 2 limuna

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 3 žlice šećera
  • 3 žumanjka
  • 100 g krem-sira
  • sok od 2 limuna
  • 1 kg jagoda

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180° C.
  2. Namastite kalup ako nije silikonski i posipajte brašnom, te otresite višak brašna.
  3. Sve sastojke  dodajte u posudu i umutite mikserom.
  4. Napunite kalupiće smjesom otprilike visine 1 cm.
  5. Pecite 15-20 minuta.
  6. Odmah iskrenite iz kalupa na rešetku da se ohladi.

Dobar tek!

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.