Na pomisao, a još više na sam miris jagoda, odmah se sjetim kolača koji nam je mama često pravila.
Brz, jednostavan i što je najbitnije, u glavnoj su ulozi mirisne jagode.
U to smo vrijeme bili u Njemačkoj i nismo imali svoje domaće jagode. No, u blizini smo imali plastenike jagoda gdje su ih prodavali. Najbolja stvar bila je to što smo i sami mogli brati jagode za nešto manju cijenu.
Mama bi tako započela kolač, a mene poslala po jagode. Sjela bi na bicikl, odvezla se nekoliko minuta dalje i sama nabrala jagode.
I dan danas je to prvi kolač kojeg se sjetim kada vidim jagode, ne samo zbog jednostavnosti i okusa, nego zbog mog sudjelovanja u pripremi istog. Samo što danas imamo svoje dvorište i svoje jagode koje baka vrijedno sadi i brine se o njima, pa samo prošetamo nekoliko koraka i u sijenu potražimo sitne, no mirisne i ukusne jagodice. Mjesto se promijenilo, no osjećaj je ostao isti.
Često viđam u supermarketima gotove kore za torte ili kolače, no nikada se kod nas nisu kupovale. Ova metoda se inače zove 'all in one' ili 'sve u jednu posudu'. Samo trebate izvagati sastojke, brzo umutiti i pričekati 15-ak minuta dok se ispeče. Zbilja, zašto bi kupovali gotove kore koje su pune aditiva i tko-zna-čega, kada ih već možete sami napraviti?
Prije početka pripreme voljela bih vas također uputiti kako je ovaj recept prilagođen po onom objavljenom na blogu Maras Wunderland te kako se jedna šalica u ovom slučaju odnosi na 250 ml određenog sastojka.
Za ostale Kristinine slane i slatke delicije zavirite na blog Cutie and Pie.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 3 šalice brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica šećera (pola bijelog, pola smeđeg)
- 2 paketića vanilin šećera
- 1 šalica mineralne vode
- 1 šalica ulja
- 4 jaja
- naribana korica 2 limuna
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 3 žlice šećera
- 3 žumanjka
- 100 g krem-sira
- sok od 2 limuna
- 1 kg jagoda
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180° C.
- Namastite kalup ako nije silikonski i posipajte brašnom, te otresite višak brašna.
- Sve sastojke dodajte u posudu i umutite mikserom.
- Napunite kalupiće smjesom otprilike visine 1 cm.
- Pecite 15-20 minuta.
- Odmah iskrenite iz kalupa na rešetku da se ohladi.
Dobar tek!