Kolumne 19. travnja 2017.

Dinaro, skloni se: Najjači ledeni vjetar ikad!

foto: Mateja Likes to Cook
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova torta nikada nije bila lakša i ukusnija. U čemu je štos? U savršenoj kombinaciji bobičastog voća, pravoj dozi ljubavi i kuhanoj kremi na bazi vanilije. Preostaje vam još samo baciti se isprobavanje recepta naše nove blogerice Mateja Likes to Cook!

Zaštitni znak ledenog vjetra su beze kore i prava je šteta kupiti ih kada naiđete na par dobrih savjeta. Važno je da se kore dobro osuše, no nije grijeh ako vam se i malo opuste. Sočna beze kora, kiselkasti ribizl, slatkasta malina i okus vanilije u ustima; to je upravo ono što ćete dobiti ovim receptom.
 

 | Author: Mateja Likes to Cook foto: Mateja Likes to Cook


Sastojci za beze kore:

  • 9 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • 1 mala žlica jabučnog octa

Postupak: 

  1. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  2. Dodajte šećer i malu žlicu jabučnog octa. Miksajte još par minuta.
  3. Pećnicu zagrijte na 150 °C.
  4. Lim za pečenje nauljite te prekrijte aluminijskom folijom te ponovo premažite s par kapi ulja. Preporuka dimenzija lima je 35x33.
  5. Koru pecite oko 1 sat na 150 stupnjeva dok ne poprimi nježno žućkastu boju. Po boji kore ćete znati je li gotova koju minutu ranije. Ako niste sigurni, ugasite pećnicu te je lagano otvorite i ostavite kore još 10 minuta.
  6. Ohlađenu koru lagano odvojite od aluminijske folije i prerežite na tri jednaka dijela.

Savjet: Ledeni vjetar možete raditi u okruglom kalupu za torte u tri slijeda. No, ovo traži sat vremena za svaki kat torte, tako da preporučujemo raditi sve u većem plehu i rezati na tri djela. Uštedjet ćete par sati posla. Omjeri za kore su isti, samo ih dijelite na tri.

Sastojci za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 1 margarin za kreme ili maslac
  • 2 slatkog vrhnja
  • vrhnje za šlag

Postupak:

  1. Žumanjke tucite sa šećerom dok ne dobijete finu smjesu u kojoj se ne osjeti šećer.
  2. Dodajte brašno, mlijeko i vanilin šećer. 
  3. Smjesu prebacite u zdjelu koju možete kuhati na pari.
  4. Pola zdjele vode zagrijte do vrenja te smanjite plamen i u vodu uroniste manju zdjelu s kremom.
  5. Lagano kuhajte na pari dok se krema ne zgusne slično pudingu.
  6. Potrebno je 15 minuta neprestanog miješanja metlicom za miješanje.
  7. U ohlađenu kremu dodajte margarin ili maslac. Pjenasto izradite mikserom.
  8. Posebno istucite slatko vrhnje.
  9. Na dno stavite jednu koru i premažite žutom kremom
  10. Složite red narezanih jagoda i malina.
  11. Sve prekrijte trećinom čvrstog šlaga. 
  12. Stavite sljedeću koru i postupak ponovite do posljednjeg sloja šlaga s time da je u sredini šumsko voće, a na kraju ponovo jagode i maline. 
  13. Cijeli kolač premažite čvrsto tučenim vrhnjem za šlag.
  14. Ledeni vjetar trebate dobro ohladiti prije samog posluživanja. 
  15. Ukrasite tortu voćem.

Savjet: Teško je reći je li bolja krema s margarinom ili maslacem, to ćemo ostaviti vama na izbor. Također, treći sloj torte može biti s kivijem i bananama te ćete se tako zaigrati s klasičnim voćem koje bake koriste za ovu tortu, a istovremeno razbiti sterotip ledenog vjetra s dosadnim voćem. Vjerujte, svi će mu se klanjati! 
 

 | Author: Mateja Likes to Cook foto: Mateja Likes to Cook

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.