Zaštitni znak ledenog vjetra su beze kore i prava je šteta kupiti ih kada naiđete na par dobrih savjeta. Važno je da se kore dobro osuše, no nije grijeh ako vam se i malo opuste. Sočna beze kora, kiselkasti ribizl, slatkasta malina i okus vanilije u ustima; to je upravo ono što ćete dobiti ovim receptom.
Sastojci za beze kore:
- 9 bjelanjaka
- 30 dag šećera
- 1 mala žlica jabučnog octa
Postupak:
- Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Dodajte šećer i malu žlicu jabučnog octa. Miksajte još par minuta.
- Pećnicu zagrijte na 150 °C.
- Lim za pečenje nauljite te prekrijte aluminijskom folijom te ponovo premažite s par kapi ulja. Preporuka dimenzija lima je 35x33.
- Koru pecite oko 1 sat na 150 stupnjeva dok ne poprimi nježno žućkastu boju. Po boji kore ćete znati je li gotova koju minutu ranije. Ako niste sigurni, ugasite pećnicu te je lagano otvorite i ostavite kore još 10 minuta.
- Ohlađenu koru lagano odvojite od aluminijske folije i prerežite na tri jednaka dijela.
Savjet: Ledeni vjetar možete raditi u okruglom kalupu za torte u tri slijeda. No, ovo traži sat vremena za svaki kat torte, tako da preporučujemo raditi sve u većem plehu i rezati na tri djela. Uštedjet ćete par sati posla. Omjeri za kore su isti, samo ih dijelite na tri.
Sastojci za kremu:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 1 margarin za kreme ili maslac
- 2 slatkog vrhnja
- vrhnje za šlag
Postupak:
- Žumanjke tucite sa šećerom dok ne dobijete finu smjesu u kojoj se ne osjeti šećer.
- Dodajte brašno, mlijeko i vanilin šećer.
- Smjesu prebacite u zdjelu koju možete kuhati na pari.
- Pola zdjele vode zagrijte do vrenja te smanjite plamen i u vodu uroniste manju zdjelu s kremom.
- Lagano kuhajte na pari dok se krema ne zgusne slično pudingu.
- Potrebno je 15 minuta neprestanog miješanja metlicom za miješanje.
- U ohlađenu kremu dodajte margarin ili maslac. Pjenasto izradite mikserom.
- Posebno istucite slatko vrhnje.
- Na dno stavite jednu koru i premažite žutom kremom
- Složite red narezanih jagoda i malina.
- Sve prekrijte trećinom čvrstog šlaga.
- Stavite sljedeću koru i postupak ponovite do posljednjeg sloja šlaga s time da je u sredini šumsko voće, a na kraju ponovo jagode i maline.
- Cijeli kolač premažite čvrsto tučenim vrhnjem za šlag.
- Ledeni vjetar trebate dobro ohladiti prije samog posluživanja.
- Ukrasite tortu voćem.
Savjet: Teško je reći je li bolja krema s margarinom ili maslacem, to ćemo ostaviti vama na izbor. Također, treći sloj torte može biti s kivijem i bananama te ćete se tako zaigrati s klasičnim voćem koje bake koriste za ovu tortu, a istovremeno razbiti sterotip ledenog vjetra s dosadnim voćem. Vjerujte, svi će mu se klanjati!
Dobar tek!