Kako su nam se mirisne jagode, na radost svih nas, vratile, treba ih maksimalno iskoristiti ne bismo li u njihovom divnom okusu i mirisu mogli uživati tijekom cijele godine. A što može biti bolje za nešto takvo od pripreme džema!
Naravno, to ne znači da će taj džem zaista i doživjeti jesen ili zimu, ali lijepo se nadati tome.
Dodatak superzdravih chia sjemenki obogatit će ovu slasticu maksimalno, a i vama će dati izgovor da češće jedete ovaj džem. Jer zdrav je! I sve što trebate kada ga napravite je neko fino pecivo na koje ćete ga namazati, ili, jednostavno - žlica!
Sastojci:
- 3 1/2 šalice jagoda
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- prstohvat soli
- 2 žlice chia sjemenki
- sjemenke iz dvije mahune vanilije
- 1 žlica soka od limuna
Priprema:
- Pomiješati jagode, javorov sirup, sol, vaniliju i pustiti da zakuha na srednjoj temperaturi - kuhati oko 10 minuta, da jagode omekšaju
- Smanjiti temperaturu na najmanju pa drobilicom za krumpir zdrobiti jagode tako da se pretvore u gustu i glatku smjesu - bit će dosta vodenasto, no to je u ovoj fazi normalno
- Umiješati chia sjemenke i pustiti da krčka otprilike još 15 minuta - dok se ne zgusne i većina tekućine ne nestane
- Maknuti s vatre pa umiješati sok od limuna i vaniliju
- Staviti smjesu u hladnjak, nepokrivenu, da se ohladi
- Ovako pripremljen, džem može stajati u hladnjaku do 2 tjedna, a ako ga želite pripremiti kao zimnicu, dodajte mu neki učvršćivač i konzervans kako bi mogao dulje stajati.
Dobar tek!