Savršeno kremast desert s krckavom podlogom jedan je od onih kojima ne brojimo kalorije. Najbolje pristaje ljeti, uz svježe bobičasto voće koje daje kiselkasti kontrast kremastoj torti. Za podlogu možete iskoristiti bilo kakve suhe keksiće s maslacem, a u nadjev najbolje ide krem sir koji možete obogatiti koricom limuna i vanilijom.
Sjednite na terasu, uzmite komad torte i čašu finog vina. Ljeto je stvoreno za uživanje!
Sastojci:
Podloga:
- 500 g keksića (Petit Beurre, Digestive ili čajni keksići)
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g maslaca
Krema:
- 1 kg krem sira
- 150 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 4 jaja
Priprema:
- Svi sastojci moraju biti sobne temperature. Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Kekse usitnite u multipraktiku ili ih zamotajte u krpu i istucite batićem za meso. Dodajte šećer, sol i maslac sobne temperature. Usitnite u multipraktiku ili pomiješajte prstima da dobijete smjesu nalik vlažnom pijesku.
- Smjesu premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 26 cm, dobro utisnite u dno kalupa i uz stranice kalupa (oko 4-5 cm u visinu).
- Pecite u pećnici oko 10-12 minuta, da pozlati. Kad je kora pečena i još vruća, šalicom utisnite koru u dno kalupa i uz rubove. Ohladite u kalupu. Smanjite jačinu pećnice na 160°C.
- Krem sir i šećer dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Dodajte sjemenke iz mahune vanilije, kiselo vrhnje i promiješajte. Dodajte jaja i sve promiješajte pjenjačom da dobijete glatku i sjajnu smjesu, bez previše mjehurića.
- Ulijte na pečenu koru od keksa, pecite još oko 40 minuta (sredina torte ostaje mekana).
- Ohladite, torta je najbolja kada odstoji dan-dva u frižideru. Prije rezanja ostavite 20-ak minuta na sobnoj temperaturi.
Poslužite uz jagode ili neko drugo voće.
Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets iFacebook stranici.