Kolumne 04. lipnja 2018.

Šarlota - savršen spoj jagoda i jogurta

sarlota s jagodama.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona jagoda bliži se kraju, pa je stoga idealno vrijeme za laganu voćnu tortu koja osvaja na prvi pogled. Osim s jagodama, možete je pripremiti i s drugim (bobičastim) voćem.

Kod ukrašavanja, ovu jagodičastu šarlotu probajte dekorirati ukrasnom vrpcom. Dobit ćete pravu poslasticu neodoljivog izgleda!

 

Šarlotka Možda vas zanima... Slatka jesen na stolu: Šarlotka od jabuka Kolumne

 

Šarlota s jagodama | Author: Thinkstock Thinkstock


Sastojci:

  • 400 g piškota
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice ruma
  • 500 g jagoda

Za kremu 1:

  • 300 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • 1 žlica gustina
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 10 g želatine

Za kremu 2:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • 250 ml čvrstog jogurta
  • 10 g želatine

Priprema:

  1. Jagode operite, očistite i narežite.
  2. Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
  3. Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
  4. U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
  5. U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
  6. Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
  7. Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku), a zatim red narezanih jagoda.
  8. Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt, a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama.
  9. Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode, dodajte nekoliko listića metvice i ukrasite vrpcom.
  10. Prije posluživanja tortu dobro ohladite.


Za izradu ove dražesne proljetne torte izdvojite oko 40 minuta, a ja sam ju radila u kalupu promjera 24 cm. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.