gastro postao
Slojevi fine kreme od limuna, aromatičnih pečenih jagoda i hrskave crumble komponente oduševit će vas na nekoliko razina...
Kremast i bogat slatki složenac od fine kreme od limuna i pečenih jagoda odličan je način da se rashladite za vrijeme toplijih dana, ali i savršen desert koji možete pripremiti čak i do dva dana unaprijed. Kremi od limuna trebat će nešto duže stajanje kako bi se stisla i dosegla potrebnu razinu čvrstoće. Jagode pak ispecite neposredno prije posluživanja, kratko ih ohladite i poslužite. Osvježavajuć i sladak - možete li zamisliti bolji proljetni desert?
Potrebno vam je:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g šećera
- 4 žlice limunovog ili soka limete
- 130 g brašna
- 80 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica granole
- 250 g jagoda
- 1 prstohvat morske soli
Priprema:
- Slatko vrhnje, 200 g šećera i prstohvat soli stavite u posudu pa kuhajte dok se šećer i sol ne rastope.
- Kuhajte oko tri minute, maknite s vatre i umiješajte limunov sok ili sok limete.
- Spremite u hladnjak i dobro ohladite, najbolje preko noći.
- Kada se krema ohladila, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pomiješajte brašno, smeđi šećer, vaniliju, prstohvat soli i maslac.
- Izrađujte prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Ubacite u pećnicu pa pecite oko pol sata dok ne poprimi smeđu boju.
- Ohladite i pomiješajte s gotovom granolom po izboru.
- Temperaturu pojačajte na 200 stupnjeva, a jagode pomiješajte s ostatkom soli i stavite na papir za pečenje.
- Pecite oko pet minuta.
- U čašu stavite kremu od limuna, pečene jagode pa pospite granolom. Ponovite postupak ili ostavite u jednom sloju.
- Poslužite ohlađeno.
U slast!