Špajza 08. ožujka 2017.

Lagani obrok s prosom za ljepši dan

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Proso je vrlo zahvalna žitarica koja se slaže sa slatkim i slanim jelima.

Ako razmišljate što pripremiti za užinu koju ćete ponijeti na posao, ili što pripremiti za večeru, imamo sjajan prijedlog za jednu brzu voćno/žitaričnu deliciju.

Pripremite proso sa sušenim ili svježim voćem i zasladite ga s malo meda ili javorovog sirupa. Ako ne volite nijedno od dva predložena zaslađivača, upotrijebite agava sirup ili dobri stari smeđi šećer. Tu odluku prepuštamo vama. Kako je vrijeme prehlada i viroza, mi smo se odlučili za med ne bismo li ojačali imunitet.

Kod izbora voća, proso sjajno paše uz jabuke, banane, breskve, naranče, borovnice, jagode...Zapravo sve voće možete kombinirati s prosom.

Za kuhanje prosa možete koristiti vodu ili mlijeko, s vodom ćete dobiti jednu prozračniju varijantu, dok će s mlijekom imati malo kremastiji okus - poput riže na mlijeku.

Ovako pripremljen obrok, odličan je za ponijeti za užinu.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 1 šalica prosa
  • 2 1/2 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 jabuka
  • 1 banana
  • 1 naranča
  • žlica sušenih brusnica
  • žlica grožđica
  • žličica cimeta
  • 1/4 žličice kurkume (po želji)
  • žlica meda

Priprema:

  1. Proso isprati i ocijediti
  2. Zakuhati vodu pa dodati proso i kuhati dok proso ne omekša - oko 15 minuta (ako želite mekšu verziju, dodajte još pola šalice vode i kuhajte 5 minuta dulje)
  3. U skuhani proso dodati odmah suho i narezano voće (jabuku ne morate guliti ako je domaća) i zasladite medom te dodajte sol, cimet i kurkumu (po želji)  
  4. Poslužiti odmah
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.