Ako razmišljate što pripremiti za užinu koju ćete ponijeti na posao, ili što pripremiti za večeru, imamo sjajan prijedlog za jednu brzu voćno/žitaričnu deliciju.
Pripremite proso sa sušenim ili svježim voćem i zasladite ga s malo meda ili javorovog sirupa. Ako ne volite nijedno od dva predložena zaslađivača, upotrijebite agava sirup ili dobri stari smeđi šećer. Tu odluku prepuštamo vama. Kako je vrijeme prehlada i viroza, mi smo se odlučili za med ne bismo li ojačali imunitet.
Kod izbora voća, proso sjajno paše uz jabuke, banane, breskve, naranče, borovnice, jagode...Zapravo sve voće možete kombinirati s prosom.
Za kuhanje prosa možete koristiti vodu ili mlijeko, s vodom ćete dobiti jednu prozračniju varijantu, dok će s mlijekom imati malo kremastiji okus - poput riže na mlijeku.
Ovako pripremljen obrok, odličan je za ponijeti za užinu.
Sastojci:
- 1 šalica prosa
- 2 1/2 šalice vode
- prstohvat soli
- 1 jabuka
- 1 banana
- 1 naranča
- žlica sušenih brusnica
- žlica grožđica
- žličica cimeta
- 1/4 žličice kurkume (po želji)
- žlica meda
Priprema:
- Proso isprati i ocijediti
- Zakuhati vodu pa dodati proso i kuhati dok proso ne omekša - oko 15 minuta (ako želite mekšu verziju, dodajte još pola šalice vode i kuhajte 5 minuta dulje)
- U skuhani proso dodati odmah suho i narezano voće (jabuku ne morate guliti ako je domaća) i zasladite medom te dodajte sol, cimet i kurkumu (po želji)
- Poslužiti odmah