Recepti 01. ožujka 2017.

Potpuno drugačiji užitak: Tart od crvene naranče

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Naranče i limuni omiljeni su zimski plodovi. Osim što su zdravi, na stol donose neodoljive slatko kisele slastice kojima teško odolijevamo, a ovaj tart od crvenih naranča upravo je jedna od njih...

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock Divne narančasto crvene šare crvenih naranča ovom će desertu dati neki posve novi šarm. Karamelizirani šećer, fina hrskava korica i lagani okusi vanilije na sjajan će način zaokružiti slasnu sezonsku slasticu. 

Kod pripreme prhkog tijesta važno je da ga ne izradite previše, a zatim mu date dovoljno vremena kako bi se odmorilo. Na taj ćete način postići divnu prhkost i još ljepšu hrskavu koricu.

Također, premazivanje mješavinom jaja i slatkog vrhnja nije nužno, ali će vašem desertu dati lijepe zlatne nijanse te ga učiniti još primamljivijim.

 

Potrebno vam je:

  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 70 g smeđeg šećera
  • 4 žlice hladne vode
  • 5 crvenih naranča
  • 1 jaje
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 1 paketić vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Od maslaca, brašna, hladne vode i prstohvata soli zamijesite tijesto. Radite brzo kako ne bi postalo previše gnjecavo pa ga umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata.
  2. Za to vrijeme ogulite crvene naranče i očistite ih od bijelih dijelova najbolje što možete.
  3. Narežite ih na kolutiće.
  4. Stavite ih na toplu tavu, pospite s malo smeđeg šećera i vanilin šećerom ili tek kasnije, kada naranče maknete s vatre, dodajte ekstrakt vanilije. Pustite da se šećer karamelizira.
  5. Kada se tijesto odmorilo, razvaljajte ga i prebacite na papir za pečenje.
  6. Na njemu rasporedite naranče i umak koji ste dobili kuhanjem sa šećerom.
  7. Rub ostavite čist pa ga zavrnite prema punjenju i preklopite mali dio naranča koji dodiruju rub.
  8. Pomiješajte jaje i slatko vrhnje i njime premažite rub.
  9. Pospite ostatkom šećera i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.