Divne narančasto crvene šare crvenih naranča ovom će desertu dati neki posve novi šarm. Karamelizirani šećer, fina hrskava korica i lagani okusi vanilije na sjajan će način zaokružiti slasnu sezonsku slasticu.
Kod pripreme prhkog tijesta važno je da ga ne izradite previše, a zatim mu date dovoljno vremena kako bi se odmorilo. Na taj ćete način postići divnu prhkost i još ljepšu hrskavu koricu.
Također, premazivanje mješavinom jaja i slatkog vrhnja nije nužno, ali će vašem desertu dati lijepe zlatne nijanse te ga učiniti još primamljivijim.
Potrebno vam je:
- 100 g maslaca
- 150 g brašna
- 70 g smeđeg šećera
- 4 žlice hladne vode
- 5 crvenih naranča
- 1 jaje
- 2 žlice slatkog vrhnja
- 1 paketić vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije
- Prstohvat soli
Priprema:
- Od maslaca, brašna, hladne vode i prstohvata soli zamijesite tijesto. Radite brzo kako ne bi postalo previše gnjecavo pa ga umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata.
- Za to vrijeme ogulite crvene naranče i očistite ih od bijelih dijelova najbolje što možete.
- Narežite ih na kolutiće.
- Stavite ih na toplu tavu, pospite s malo smeđeg šećera i vanilin šećerom ili tek kasnije, kada naranče maknete s vatre, dodajte ekstrakt vanilije. Pustite da se šećer karamelizira.
- Kada se tijesto odmorilo, razvaljajte ga i prebacite na papir za pečenje.
- Na njemu rasporedite naranče i umak koji ste dobili kuhanjem sa šećerom.
- Rub ostavite čist pa ga zavrnite prema punjenju i preklopite mali dio naranča koji dodiruju rub.
- Pomiješajte jaje i slatko vrhnje i njime premažite rub.
- Pospite ostatkom šećera i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.
U slast!