Recepti 26. veljače 2017.

Oduševite se: Tart s kremom od javorovog sirupa

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slastica koja će vas osvojiti već pri pogledu na sastojke, a zatim potpuno očarati svojim okusom!

Miris javorovog sirupa nešto je posebno! Ako ga volite kao i mi, vjerujemo kako će vam se svidjeti ovaj kolač.

Možete ga pripremiti kao pravu vikend poslasticu, ali možete ga napraviti i preko tjedna pa u njemu uživati nakon napornog dana na poslu!

Za pripremu vam nije potrebno previše sastojaka, tako da vjerujemo da većinu već imate kod kuće.

Kremasti nadjev s mirisom javorovog sirupa uljepšat će dan baš svakom! Poslužite ga uz kiselo vrhnje ili grčki jogurt i uživajte u osvježavajućoj slatko - kiseloj kombinaciji!

Sastojci:

  • Tijesto:
  • 450 g oštrog brašna
  • Pola žličice soli
  • 8 žlica hladnog maslaca
  • 3 - 4 žlice ledeno hladne vode
  • Nadjev:
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1/4 šalice javorovog sirupa
  • 1 1/4 šalice vrhnja za šlag
  • 1/4 šalice glatkog brašna
  • Kiselo vrhnje ili grčki jogurt za posluživanje

Priprema:

  1. Tijesto:  U posudi prvo pomiješati brašno i sol; potom rukama "utrljati" maslac u brašno, da dobijemo mrvičastu smjesu; dodavati žlicu po žlicu vode i rukama mijesiti tijesto dok ne postane dovoljno kompaktno i oblikovati ga u kuglu
  2. Kuglu tijesta natrgati na manje komadiće i slagati ih u kalup za pite (namazan maslacem ili prekriven papirom za pečenje) tako da tijesto prekrije cijeli kalup (i rubove) i ravnomjerno je raspoređeno
  3. Izbosti tijesto vilicom i staviti ga na sat vremena u hladnjak
  4. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  5. Na tijesto staviti papir za pečenje i na papir staviti grah za pečenje tijesta (obični suhi grah koji ćete koristiti baš za ovu svrhu, možete koristiti i rižu) te ga peći 20 minuta; izvaditi iz pećnice i maknuti papir s grahom te staviti tijesto na još 5 minuta kako bi se tijesto na donjem dijelu ispeklo; ohladiti
  6. Nadjev: U posudi pomiješati sastojke i pjenjačom ih sjediniti; preliti nadjev preko pečenog i ohlađenog tijesta i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20 - 25 minuta; nadjev bi trebao biti u sredini još malo mekan i zatresti se kad protresemo kalup
  7. Ohladiti i poslužiti uz žlicu kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  8. Po želji, pred sam kraj pečenja, otprilike 5 minuta prije kraja, možete kolač posipati grubo sjeckanim lješnjacima ili bademima

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.