gastro postao
Slastica koja će vas osvojiti već pri pogledu na sastojke, a zatim potpuno očarati svojim okusom!
Miris javorovog sirupa nešto je posebno! Ako ga volite kao i mi, vjerujemo kako će vam se svidjeti ovaj kolač.
Možete ga pripremiti kao pravu vikend poslasticu, ali možete ga napraviti i preko tjedna pa u njemu uživati nakon napornog dana na poslu!
Za pripremu vam nije potrebno previše sastojaka, tako da vjerujemo da većinu već imate kod kuće.
Kremasti nadjev s mirisom javorovog sirupa uljepšat će dan baš svakom! Poslužite ga uz kiselo vrhnje ili grčki jogurt i uživajte u osvježavajućoj slatko - kiseloj kombinaciji!
Sastojci:
- Tijesto:
- 450 g oštrog brašna
- Pola žličice soli
- 8 žlica hladnog maslaca
- 3 - 4 žlice ledeno hladne vode
- Nadjev:
- 100 g smeđeg šećera
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 1/4 šalice vrhnja za šlag
- 1/4 šalice glatkog brašna
- Kiselo vrhnje ili grčki jogurt za posluživanje
Priprema:
- Tijesto: U posudi prvo pomiješati brašno i sol; potom rukama "utrljati" maslac u brašno, da dobijemo mrvičastu smjesu; dodavati žlicu po žlicu vode i rukama mijesiti tijesto dok ne postane dovoljno kompaktno i oblikovati ga u kuglu
- Kuglu tijesta natrgati na manje komadiće i slagati ih u kalup za pite (namazan maslacem ili prekriven papirom za pečenje) tako da tijesto prekrije cijeli kalup (i rubove) i ravnomjerno je raspoređeno
- Izbosti tijesto vilicom i staviti ga na sat vremena u hladnjak
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Na tijesto staviti papir za pečenje i na papir staviti grah za pečenje tijesta (obični suhi grah koji ćete koristiti baš za ovu svrhu, možete koristiti i rižu) te ga peći 20 minuta; izvaditi iz pećnice i maknuti papir s grahom te staviti tijesto na još 5 minuta kako bi se tijesto na donjem dijelu ispeklo; ohladiti
- Nadjev: U posudi pomiješati sastojke i pjenjačom ih sjediniti; preliti nadjev preko pečenog i ohlađenog tijesta i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20 - 25 minuta; nadjev bi trebao biti u sredini još malo mekan i zatresti se kad protresemo kalup
- Ohladiti i poslužiti uz žlicu kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
- Po želji, pred sam kraj pečenja, otprilike 5 minuta prije kraja, možete kolač posipati grubo sjeckanim lješnjacima ili bademima