Bez obzira na godišnje doba, limun je voće koje uvijek volimo imati na zalihi. Odlično se slaže uz tjesteninu, piletinu i čitav niz različitih slastica. Kako bi u pravim domaćim limunima mogli uživati kroz cijelu godinu, smrznite ih dok traje sezona.
Koristite domaće limune koji imaju malo ili nikakva oštećenja na svojoj kori. Dobro ih operite, a pomoći si možete i kuhinjskom četkicom nađe li vam se pri ruci, posebice ako koristite limun koji je na bilo koji način tretiran. Najefikasniji način za pranje limuna bit će mješavina octa i vode.
Limune možete smrznuti cijele ili rezane na četvrtine. Spremate li ih cijele, dovoljno će biti oprane limune ubaciti u vrećicu sa zatvaračem i spremiti ih u zamrzivač. Odmrzavanje cijelih limuna bit će još jednostavnije. Samo ih ubacite u hladnu vodu na 10 do 15 minuta i koristite ih kao svježe.
Jednom odmrznuti limuni bit će nešto mekši od onih svježih pa nisu najpogodniji za dekoriranje i posluživanje u ploškama, no oni će zadržati svoj okus pa ih tako i dalje možete koristiti u baš svakom jelu.
Limun u četvrtinama najprije narežite i stavite na tanjur ili neku drugu površinu, spremite u zamrzivač i pustite da se zalede, a tek ih onda prebacite u vrećicu sa zatvaračem i ponovno u zamrzivač. Bit će odlični za limunade i druge kiselkaste napitke u bilo koje doba godine.
Limunov sok pak možete smrznuti tako da ga najprije dobro iscijedite, a zatim spremite u kalup za led. Vadite ga po potrebi i ubacujte u koktele, limunade, pjenušce ili druge osvježavajuće napitke.