Kada netko spomene grčku kuhinju, vjerojatno će vam prvo na pamet pasti Souvlaki. Ovo jelo klasičan je primjer mediteranske jednostavnosti te finih i umjerenih okusa koji su posljedica spoja tradicionalnih sastojaka kao što su maslinovo ulje, svježi zeleni začini (bosiljak, ružmarin, timijan) te svježe povrće.
Radi se o grčkim ražnjićima (grč. "souvlaki" = ražnjići) koji se tradicionalno pripremaju od janjetine tako da se na drveni štapić slaže komad mesa, pa komad povrća, a na kraju se sve ispeče na roštilju. Souvlaki se poslužuje na dva načina: prvi je uz pečeni krumpir, a drugi u tzv. pita breadu odnosno grčkoj inačici beskvasnog kruha. Neizostavan je dio svakako i Tzatziki umak - tradicionalni bijeli umak od jogurta i krastavca.
Tražeći recept za ovo fenomenalno jelo, naišao sam na stranicu pobjednika grčkog Masterchefa, Akizsa Petretzikisa. Iako je glavni sastojak ovog recepta svinjski lungić, a ne janjetina, bilo mi je odmah jasno da ne mogu pogriješiti s odabirom ovog recepta jer su zadržani svi ostali tradicionalni mediteranski sastojci te jednostavnost pripreme. Dapače, koliko sam shvatio proučavajući souvlaki, u današnje vrijeme više nije niti bitno od kojeg se mesa radi jer ćete na ulicama Atene, Kalamata ili Patrasa pronaći verzije od svih vrsta mesa.
Za više informacija i recepata zavirite na Sweet&Spicy blog ili istoimenu Facebook stranicu.
Pita bread
Sastojci:
- 2 čajne žličice suhog kvasca
- 1 čajna žličica šećera
- 160 ml mlakog mlijeka
- 80 ml vode
- 320 g oštrog brašna
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica timijana (suhog ili svježeg)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
Postupak:
- Pomiješajte kvasac, šećer, mlijeko i vodu te ostavite 5 minuta da kvasac proradi.
- U posudi pomiješajte brašno, sol i timijan, dodajte maslinovo ulje i promiješajte.
- Dodajte kvasac i promiješajte te prebacite takvu smjesu na lagano pobrašnjenu radnu površinu i umijesite mekano tijesto.
- Tijesto prebacite u malo nauljenu posudu, pokrijte vlažnom krpom te ostavite 30-40 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
- Tijesto sada prerežite na 6 jednakih dijelova te izvaljajte na lagano nauljenoj radnoj površini krugove promjera 20-ak cm.
- Pita bread pecite na suhoj, srednje zagrijanoj tavi 1-2 min s obje strane.
Tzatziki umak
Sastojci:
- 1 veći krastavac
- grčki jogurt
- 3 žlice alkoholnog octa
- pola češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- svježi kopar
- sol
- papar
Postupak:
- Krastavac ogulite, prerežite na pola po dužini, žlicom izdubite koštice te naribajte na najvećem ribežu.
- Tako naribanom krastavcu dodajte žličicu soli i octa te pustite par minuta da otpusti svu tekućinu.
- U međuvremenu pomiješajte jogurt, sitno sjeckani češnjak, 2 žlice octa i maslinovo ulje.
- Rukama istisnite svu tekućinu iz krastavca te ga dodajte u mješavinu s jogurtom..
- Na kraju dodajte sitno sjeckani svježi kopar i papar.
Souvlaki
Sastojci:
- 1 veći lungić
- 1 ljubičasti luk
- ružmarin
- timijan
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 5 žlica alkoholnog octa
- sol
- papar
- (cherry) rajčica
- bosiljak
Postupak:
- Lungić očistite od membrane i masnih dijelova te ga narežite na šnite debljine 2-3 cm.
- Luk prerežite na 4 dijela i odvojite slojeve.
- Usitnite ružmarin i timijan (ako koristite svježe začine) ili dodajte 1-2 žličice suhe inačice jednoga i drugoga te dodajte u posudu s lungićem i lukom.
- Dodajte maslinovo ulje, ocat, češnjak, sol i papar te pustite da se marinira 30-ak minuta. Nakon nego vremena će meso pobijeliti, ali to nije razlog za paniku jer se radi o kemijskoj reakciji u kojoj kiselina počinje „kuhati“ meso.
- Slažite souvlaki na drvene štapiće za ražnjiće tako da stavite komad mesa, pa komad luka i opcionalno možete staviti i rajčicu, ali ja sam rajčicu naknadno dodao da zadrži svježinu jela.1
- Pecite souvlaki dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Postupak serviranja:
- Stavite pita bread u komad papira za pečenje te ga ravno položite na dlan.
- Souvlaki stavite na sredinu pita breada, rukom kojom ste držali pita bread sada savinite obje strane kao da radite smotuljak, čvrsto držite, a drugom rukom potegnite drveni štapić. Tako će meso ostati u pita breadu, a izvadit ćete štapić.
- Dodajte (cherry) rajčice, listove svježeg bosiljka, Tzatziki umak i sve zarolajte.
Dobar tek!