Kolumne 23. travnja 2017.

Vrijeme je za novi grčki souvlaki

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Naši novi blogeri sami su sebe opisali kao Sweet&Spicy, mladi su i stvarno zaljubljeni u gastronomiju. U njima smo odmah prepoznali ogroman potencijal, a kako i ne bi kada su nam kao prvi recept poslali ovaj fenomenalan grčki souvlaki na posve novi, pristupačniji način. Već smo u kuhinji!

Kada netko spomene grčku kuhinju, vjerojatno će vam prvo na pamet pasti Souvlaki. Ovo jelo klasičan je primjer mediteranske jednostavnosti te finih i umjerenih okusa koji su posljedica spoja tradicionalnih sastojaka kao što su maslinovo ulje, svježi zeleni začini (bosiljak, ružmarin, timijan) te svježe povrće.
 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Radi se o grčkim ražnjićima (grč. "souvlaki" = ražnjići) koji se tradicionalno pripremaju od janjetine tako da se na drveni štapić slaže komad mesa, pa komad povrća, a na kraju se sve ispeče na roštilju. Souvlaki se poslužuje na dva načina: prvi je uz pečeni krumpir, a drugi u tzv. pita breadu odnosno grčkoj inačici beskvasnog kruha. Neizostavan je dio svakako i Tzatziki umak - tradicionalni bijeli umak od jogurta i krastavca.

Tražeći recept za ovo fenomenalno jelo, naišao sam na stranicu pobjednika grčkog Masterchefa, Akizsa Petretzikisa. Iako je glavni sastojak ovog recepta svinjski lungić, a ne janjetina, bilo mi je odmah jasno da ne mogu pogriješiti s odabirom ovog recepta jer su zadržani svi ostali tradicionalni mediteranski sastojci te jednostavnost pripreme. Dapače, koliko sam shvatio proučavajući souvlaki, u današnje vrijeme više nije niti bitno od kojeg se mesa radi jer ćete na ulicama Atene, Kalamata ili Patrasa pronaći verzije od svih vrsta mesa.

Za više informacija i recepata zavirite na Sweet&Spicy blog ili istoimenu Facebook stranicu.
 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Pita bread

Sastojci:

  • 2 čajne žličice suhog kvasca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 160 ml mlakog mlijeka
  • 80 ml vode
  • 320 g oštrog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica timijana (suhog ili svježeg)
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja

Postupak:

  1. Pomiješajte kvasac, šećer, mlijeko i vodu te ostavite 5 minuta da kvasac proradi.
  2. U posudi pomiješajte brašno, sol i timijan, dodajte maslinovo ulje i promiješajte.
  3. Dodajte kvasac i promiješajte te prebacite takvu smjesu na lagano pobrašnjenu radnu površinu i umijesite mekano tijesto. 
  4. Tijesto prebacite u malo nauljenu posudu, pokrijte vlažnom krpom te ostavite 30-40 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
  5. Tijesto sada prerežite na 6 jednakih dijelova te izvaljajte na lagano nauljenoj radnoj površini krugove promjera 20-ak cm.
  6. Pita bread pecite na suhoj, srednje zagrijanoj tavi 1-2 min s obje strane.
     

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Tzatziki umak

Sastojci:

  • 1 veći krastavac
  • grčki jogurt 
  • 3 žlice alkoholnog octa
  • pola češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • svježi kopar
  • sol
  • papar

Postupak:

  1. Krastavac ogulite, prerežite na pola po dužini, žlicom izdubite koštice te naribajte na najvećem ribežu.
  2. Tako naribanom krastavcu dodajte žličicu soli i octa te pustite par minuta da otpusti svu tekućinu.
  3. U međuvremenu pomiješajte jogurt, sitno sjeckani češnjak, 2 žlice octa i maslinovo ulje. 
  4. Rukama istisnite svu tekućinu iz krastavca te ga dodajte u mješavinu s jogurtom.. 
  5. Na kraju dodajte sitno sjeckani svježi kopar i papar.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Souvlaki

Sastojci:

  • 1 veći lungić
  • 1 ljubičasti luk
  • ružmarin
  • timijan
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 5 žlica alkoholnog octa
  • sol
  • papar
  • (cherry) rajčica
  • bosiljak

Postupak:

  1. Lungić očistite od membrane i masnih dijelova te ga narežite na šnite debljine 2-3 cm.
  2. Luk prerežite na 4 dijela i odvojite slojeve.
  3. Usitnite ružmarin i timijan (ako koristite svježe začine) ili dodajte 1-2 žličice suhe inačice jednoga i drugoga te dodajte u posudu s lungićem i lukom.
  4. Dodajte maslinovo ulje, ocat, češnjak, sol i papar te pustite da se marinira 30-ak minuta. Nakon nego vremena će meso pobijeliti, ali to nije razlog za paniku jer se radi o kemijskoj reakciji u kojoj kiselina počinje „kuhati“ meso. 
  5. Slažite souvlaki na drvene štapiće za ražnjiće tako da stavite komad mesa, pa komad luka i opcionalno možete staviti i rajčicu, ali ja sam rajčicu naknadno dodao da zadrži svježinu jela.1
  6. Pecite souvlaki dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  7. Postupak serviranja:
  8. Stavite pita bread u komad papira za pečenje te ga ravno položite na dlan.
  9. Souvlaki stavite na sredinu pita breada, rukom kojom ste držali pita bread sada savinite obje strane kao da radite smotuljak, čvrsto držite, a drugom rukom potegnite drveni štapić. Tako će meso ostati u pita breadu, a izvadit ćete štapić.
  10. Dodajte (cherry) rajčice, listove svježeg bosiljka, Tzatziki umak i sve zarolajte.


Dobar tek!
 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.