Recepti 09. ožujka 2017.

Fenomenalna musaka s jednim novim sastojkom!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Grčki spoj krumpira i mesa dobio je novo ruho. Izbacili smo krumpir, dodali slatkasti batat i dobili jedno sasvim novo, neodoljivo jelo

Slojevi i mljeveno meso uvijek su dobra ideja. Upakirajte ga između redova slatkastog batata pa uživajte u nekim posve novim okusima klasične musake. U umak od mesa možete dodati i sitno sjeckani patlidžan za još autentičnije grčke okuse, a tek malo feta sira posipanog po bešamel umaku vaše će zalogaje učiniti punijima.

Kremasto, bogato i tako neodoljivo!
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Potrebno vam je:

  • 2 velika batata
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice pelata
  • 150 ml crnog vina
  • 500 g mljevenog mesa
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 50 g parmezana
  • 2 jaja
  • Peršin
  • Prstohvat cimeta
  • Prstohvat ružmarina

Priprema:

  1. Nasjeckajte luk i češnjak.
  2. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte najprije luk i pirjajte ga dok se ne zastakli.
  3. Dodajte češnjak pa kuhajte još minutu.
  4. Zatim dodajte mljeveno meso, ružmarin i cimet.
  5. Začinite soli i paprom i pustite da meso poprimi boju.
  6. Dodajte pelate, a zatim i vino.
  7. Kuhajte dok tekućina gotovo u potpunosti ne ispari.
  8. Ostavite je tek malo kako umak ne bi bio presuh.
  9. Dok se umak kuha, batat narežite na tanke ploške. Rasporedite ga po limu za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i dodajte soli i papra.
  10. Pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta.
  11. Dok se batat peče, pripremite bešamel umak sa sirom. Otopite maslac, dodajte mu brašno pa sve skupa dobro pomiješajte kako bi dobili gustu pastu.
  12. Dodajte zagrijano mlijeko i dobro pomiješajte kako se ne bi pojavile grudice.
  13. Ubacite sitno sjeckani peršin i začinite.
  14. Na kraju samo sastavite musaku tako da na dno posude stavite malo mljevenog mesa, prekrijete ga ploškama batata, a zatim dodate bijeli umak. Na bijeli umak po želji možete dodati malo ribanog parmezana, a zatim umak od mesa.
  15. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke i završite bijelim umakom preko kojeg ćete naribati parmezan.
  16. Pecite oko pol sata na 200 stupnjeva.

Po vađenju iz pećnice musaku pustite da kratko odmori pa poslužite toplu. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.