gastro postao
Grčki spoj krumpira i mesa dobio je novo ruho. Izbacili smo krumpir, dodali slatkasti batat i dobili jedno sasvim novo, neodoljivo jelo
Slojevi i mljeveno meso uvijek su dobra ideja. Upakirajte ga između redova slatkastog batata pa uživajte u nekim posve novim okusima klasične musake. U umak od mesa možete dodati i sitno sjeckani patlidžan za još autentičnije grčke okuse, a tek malo feta sira posipanog po bešamel umaku vaše će zalogaje učiniti punijima.
Kremasto, bogato i tako neodoljivo!
Potrebno vam je:
- 2 velika batata
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice pelata
- 150 ml crnog vina
- 500 g mljevenog mesa
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 50 g parmezana
- 2 jaja
- Peršin
- Prstohvat cimeta
- Prstohvat ružmarina
Priprema:
- Nasjeckajte luk i češnjak.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte najprije luk i pirjajte ga dok se ne zastakli.
- Dodajte češnjak pa kuhajte još minutu.
- Zatim dodajte mljeveno meso, ružmarin i cimet.
- Začinite soli i paprom i pustite da meso poprimi boju.
- Dodajte pelate, a zatim i vino.
- Kuhajte dok tekućina gotovo u potpunosti ne ispari.
- Ostavite je tek malo kako umak ne bi bio presuh.
- Dok se umak kuha, batat narežite na tanke ploške. Rasporedite ga po limu za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i dodajte soli i papra.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta.
- Dok se batat peče, pripremite bešamel umak sa sirom. Otopite maslac, dodajte mu brašno pa sve skupa dobro pomiješajte kako bi dobili gustu pastu.
- Dodajte zagrijano mlijeko i dobro pomiješajte kako se ne bi pojavile grudice.
- Ubacite sitno sjeckani peršin i začinite.
- Na kraju samo sastavite musaku tako da na dno posude stavite malo mljevenog mesa, prekrijete ga ploškama batata, a zatim dodate bijeli umak. Na bijeli umak po želji možete dodati malo ribanog parmezana, a zatim umak od mesa.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke i završite bijelim umakom preko kojeg ćete naribati parmezan.
- Pecite oko pol sata na 200 stupnjeva.
Po vađenju iz pećnice musaku pustite da kratko odmori pa poslužite toplu. Dobar tek!