Za pripremu jednostavnog prhkog tijesta bez jaja i vrhnja bit će vam potrebna četiri ključna sastojka - brašno, maslac, šećer i hladna voda. Prva tri sastojka koristite u omjeru 3:2:1 (na 300 g brašna dodajte 200 g maslaca i 100 ili manje grama šećera) dok ćete hladnu vodu dodati po potrebi.
Koristite šećer u prahu jer ćete ga najlakše izraditi, a kada je tijesto pečeno, neće krckati pod zubima kao što to može biti slučaj s kristal šećerom.
Tijesto se mijesi brzo jer se dugim miješenjem potiče žilavost i gubi prhkost tijesta. No osim brzine, tajna savršenog prhkog tijesta krije se i u votki. Naime, votka kao alkohol vašem će tijestu dati dodatnu prhkost i učiniti ga još rahlijim.
Dodajte tek nekoliko kapi uz hladnu vodu, zamijesite tijesto, spremite ga u hladnjak na najmanje pola sata, a zatim razvaljano ispecite na slijepo.
Za pečenje na slijepo možete koristiti žitarice poput ječma, kaše, riže, pa čak i suhi grah. Naravno, koristiti možete i kupovne okruglice stvorene upravo za tu namjenu no žitarice su svakako jednostavniji i lakši odabir. Tako ispečene možete spremiti za ponovno korištenje u iste svrhe.
Nakon što jednom isprobate pripremu prhkog tijesta na ovaj način, vaši tartevi, quicheovi i pite više nikada neće biti isti, a svakim novim pokušajem postajat će sve bolji.