gastro postao
Zimsko-proljetna kombinacija špinata i slanine u prhkom tijestu ostavit će vas bez riječi...
Zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca i hladne vode. Dodajte prstohvat soli, a dobro će doći i koja kap votke kako bi ono bilo još prhkije. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Kombinaciji špinata i slanine možete dodati i pirjani poriluk ili neko drugo sezonsko povrće po želji. Zapecite do lijepe, zlatne boje pa još jednim veselim obrokom dozovite proljeće.
Potrebno vam je:
- Prhko tijesto
- 6 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g špinata
- 100 g slanine
- 100 g ribanog sira
- 1 žlica sjeckanog peršina
- Sol, papar
Priprema:
- Tijesto zamijesite od brašna, hladne vode, maslaca i malo soli.
- Pustite da odstoji.
- Špinat operite pa ga kratko blanširajte u vrućoj vodi, oko dvije minute.
- Izvadite ga i nasjeckajte.
- Slaninu nasjeckajte pa je bacite na tavu da postane hrskava.
- Sir naribajte, a peršin nasjeckajte.
- U posudi umutite jaja, dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar.
- Dobro pomiješajte pa ubacite špinat, slaninu, sir i sjeckani peršin.
- Dobro povežite.
- Tijesto razvaljajte i prebacite ga u kalup, napravite rupice vilicom pa pecite desetak minuta na 180 stupnjeva.
- Izvadite iz pećnice, dodajte nadjev i vratite u pećnicu dok quiche ne poprimi lijepu, žućkasto zlatnu boju, oko pola sata.
Dobar tek!