Ponovno sam prilagodila recept svog omiljenog kuhara Yotama Ottolenghija u ovoj slatko-slanoj marinadi. Kapari, masline, češnjak, svježe bilje, ocat, bijelo vino i maslinovo ulje savršeno su izbalansirani dodatkom nekoliko datulja i žličicom meda.
Jelo je gotovo banalno jednostavno za pripremu: pomiješajte sastojke, ostavite batake da se mariniraju i sutradan sve ubacite u pećnicu. Iako nastojim izbjegavati kruh, otpor je uzaludan pored ovako predivnog umaka. Složite si salatu, ispecite mladi krumpir, natočite si čašu vina i nemojte se opterećivati.
Priprema ovog jela oduzet će vam svega desetak minuta dok će meso biti potrebno marinirati jedan dan.
Za dvije obilne porcije bit će vam potrebno:
- 1 kg pilećih bataka sa zabatcima (možete koristiti i samo batake)
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 3 žlice crvenog vinskog octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- 50 g otkoštenih maslina
- 6-7 otkoštenih datulja
- 2 žlice kapara + 2 žlice tekućine od kapara
- svježi timijan i mažuran (može i origano)
- 2 lovorova lista
- sol, papar
- 1 dl bijelog vina
- žličica meda
Priprema:
- Piletinu operite i posušite kuhinjskim ručnicima.
- Stavite je u plastičnu posudu i dodajte veliki prstohvat soli, papar, režnjeve češnjaka koje ste prethodno malo zgnječili, maslinovo ulje, ocat, masline, kapare i tekućinu u kojoj su bili kapari, datulje koje ste narezali na 4 dijela, te dosta listića mažurana i timijana.
- Pomiješajte rukama, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku barem jedan dan, maksimalno dva. Nekoliko puta tijekom mariniranja preokrenite komade mesa.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Piletinu i sve sastojke marinade prebacite u kalup za pečenje u jednom sloju. Pjenjačom pomiješajte vino i med pa prelijte preko piletine.
- Pecite sat vremena i poslužite toplo uz prilog po želji!
Još slasnih recepata naše Anite možete potražiti na blogu Možeš se udat i istoimenoj Facebook stranici.
Dobar tek!