Kolumne 02. svibnja 2017.

Pileći bataci u marinadi s maslinama i datuljama

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Anita s bloga Možeš se udat pripremila je sjajnu piletinu kakvu zasigurno još niste probali

Ponovno sam prilagodila recept svog omiljenog kuhara Yotama Ottolenghija u ovoj slatko-slanoj marinadi. Kapari, masline, češnjak, svježe bilje, ocat, bijelo vino i maslinovo ulje savršeno su izbalansirani dodatkom nekoliko datulja i žličicom meda.

Jelo je gotovo banalno jednostavno za pripremu: pomiješajte sastojke, ostavite batake da se mariniraju i sutradan sve ubacite u pećnicu. Iako nastojim izbjegavati kruh, otpor je uzaludan pored ovako predivnog umaka. Složite si salatu, ispecite mladi krumpir, natočite si čašu vina i nemojte se opterećivati. 

Priprema ovog jela oduzet će vam svega desetak minuta dok će meso biti potrebno marinirati jedan dan.
 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman


Za dvije obilne porcije bit će vam potrebno:

  • 1 kg pilećih bataka sa zabatcima (možete koristiti i samo batake)
  • 4-5 režnjeva češnjaka
  • 3 žlice crvenog vinskog octa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 50 g otkoštenih maslina
  • 6-7 otkoštenih datulja
  • 2 žlice kapara + 2 žlice tekućine od kapara
  • svježi timijan i mažuran (može i origano)
  • 2 lovorova lista
  • sol, papar
  • 1 dl bijelog vina
  • žličica meda

Priprema:

  1. Piletinu operite i posušite kuhinjskim ručnicima. 
  2. Stavite je u plastičnu posudu i dodajte veliki prstohvat soli, papar, režnjeve češnjaka koje ste prethodno malo zgnječili, maslinovo ulje, ocat, masline, kapare i tekućinu u kojoj su bili kapari, datulje koje ste narezali na 4 dijela, te dosta listića mažurana i timijana.
  3. Pomiješajte rukama, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku barem jedan dan, maksimalno dva. Nekoliko puta tijekom mariniranja preokrenite komade mesa.
  4. Zagrijte pećnicu na 180°C. Piletinu i sve sastojke marinade prebacite u kalup za pečenje u jednom sloju. Pjenjačom pomiješajte vino i med pa prelijte preko piletine. 
  5. Pecite sat vremena i poslužite toplo uz prilog po želji!
     

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Još slasnih recepata naše Anite možete potražiti na blogu Možeš se udat i istoimenoj Facebook stranici.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.