Kolumne 12. rujna 2017.

Pita od omiljenog sezonskog voća - bez šećera!

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Pečenje kolača za prijatelje nedjeljom postaje izazov kada neki od prijatelja imaju zdravstvene poteškoće i slijede strože dijete. Tako je nastala i ova pita!

Htjela sam iskoristiti svoju omiljenu kombinaciju - prhko tijesto, frangipane (pasta od badema) i jesensko voće, ali morala sam naći način da je ispečem bez šećera. Kako steviju ne volim, u Frangipane sam umjesto šećera dodala mljevene namočene grožđice.

 

Možda vas zanima... Pečene smokve s ricottom i karameliziranim slanim orasima Kolumne

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Jako sam zadovoljna rezultatom; frangipane ima blago slatkastu, medenu notu, a pitu 'nosi' prirodna slatkoća voća. Naravno, ako vam šećer ne smeta, dodajte ga u istoj količini umjesto grožđica. Također, umjesto badema slobodno upotrijebite lješnjake ili orahe, a kombinacije voća su bezbrojne, ovisno o vašem ukusu i kreativnosti.

Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.  
 

Možda vas zanima... Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica Kolumne Možda vas zanima... Raskošna i sočna torta s lavandom i limunom Kolumne

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Za pripremu pite bit će vam potrebno:

  • 400 g glatkog brašna
  • 375 g maslaca
  • Pola žličice soli
  • 1 dl vode
  • 125 g badema
  • 100 g grožđica
  • 2 jaja
  • Sezonsko voće: 2 kruške, 10 šljiva, 10 smokava

Postupak pripreme:

  1. Od brašna, 250g hladnog maslaca, vode i soli zamijesite prhko tijesto.
  2. Zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite na pola sata u hladnjak.
  3. Ostatak maslaca ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
  4. Grožđice prelijte kipućom vodom. 
  5. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  6. Bademe sameljite.
  7. Grožđice ocijedite i ispasirajte štapnim mikserom.
  8. Kuhačom pomiješajte bademe, pastu od grožđica, 125 g omekšalog maslaca i 2 jaja dok ne dobijete homogenu smjesu.
  9. Po želji, dodajte u nju pola žličice cimeta.
  10. Voće narežite na šnite. 
  11. Tijesto razvaljajte na debljinu od 5mm i obložite lim za pečenje tako da rubovi tijesta prelaze rubove lima.
  12. Premažite ga pastom od badema, a po njoj posložite voće.
  13. Preklopite rubove tijesta i pecite pitu 45-60 min.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

U slast!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.