Recepti 21. ožujka 2017.

Zapečena cikla koja će oduševiti baš svakog!

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova sjajna namirnica pomalo je zapostavljena, no uz ovo jelo, postat će kraljica ručka!

Cikla je jedna od onih namirnica koje možete koristiti i svježe i kuhane/pečene. Pripremite od nje svježi sok s limunom, napravite juhu, zimsku salatu ili ju pak - ispecite!

Nama se posebno svidjela ova ideja o zapečenoj cikli. Možete ju poslužiti s mesom, ribom, ali i s nekim finim kremastim bogatim sirom. Poboljšajte okus zapečenoj cikli s malo pečene blitve i kojom ljutikom i vaš novi omiljeni prilog je tu!

Ovo je jedna od onih salata koje možete bez grižnje savjesti pojesti koliko želite.

Poslužite ju toplu i uživajte u predivnom, nepoznatom okusu dobro poznatog povrća!

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Sastojci:

  • 4 - 6 cikli s lišćem
  • 1 svežanj blitve
  • 3 žlice maslaca
  • 1 ljutika
  • sol i papar
  • 2 žlice bijelog vina
  • 2 žlice vode
  • 100 g sira s plijesni
  • svježi domaći kruh za posluživanje

Priprema: 

  1. Ciklu oguliti i odrezati lišće te oprati sve; lišće narezati na manje komadiće, a ciklu na tanke ploškice ili kriške
  2. Očistiti lišće blitve i oprati ga te staviti u posudu s vodom s lišćem od cikle; blitvu narezati isto na sitnije komadiće
  3. Zagrijati  žlicu maslaca pa kratko popržiti ljutiku i dodati lišće od cikle i blitvu; posoliti, popapriti; poklopiti i kuhati oko 5 minuta - dok lišće ne povene
  4. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva pa u posudu za pečenje staviti preostale dvije žlice maslaca, ciklu te ju posoliti i popapriti
  5. Peći ciklu dok ne dobije lijepu boju i omekša - oko 20 minuta
  6. Izvaditi ciklu iz pećnice i poslužiti s pečenim lišćem te blitvom, sirom i domaćim kruhom.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.