Recepti 21. ožujka 2017.

Zapečena cikla koja će oduševiti baš svakog!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova sjajna namirnica pomalo je zapostavljena, no uz ovo jelo, postat će kraljica ručka!

Cikla je jedna od onih namirnica koje možete koristiti i svježe i kuhane/pečene. Pripremite od nje svježi sok s limunom, napravite juhu, zimsku salatu ili ju pak - ispecite!

Nama se posebno svidjela ova ideja o zapečenoj cikli. Možete ju poslužiti s mesom, ribom, ali i s nekim finim kremastim bogatim sirom. Poboljšajte okus zapečenoj cikli s malo pečene blitve i kojom ljutikom i vaš novi omiljeni prilog je tu!

Ovo je jedna od onih salata koje možete bez grižnje savjesti pojesti koliko želite.

Poslužite ju toplu i uživajte u predivnom, nepoznatom okusu dobro poznatog povrća!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 4 - 6 cikli s lišćem
  • 1 svežanj blitve
  • 3 žlice maslaca
  • 1 ljutika
  • sol i papar
  • 2 žlice bijelog vina
  • 2 žlice vode
  • 100 g sira s plijesni
  • svježi domaći kruh za posluživanje

Priprema: 

  1. Ciklu oguliti i odrezati lišće te oprati sve; lišće narezati na manje komadiće, a ciklu na tanke ploškice ili kriške
  2. Očistiti lišće blitve i oprati ga te staviti u posudu s vodom s lišćem od cikle; blitvu narezati isto na sitnije komadiće
  3. Zagrijati  žlicu maslaca pa kratko popržiti ljutiku i dodati lišće od cikle i blitvu; posoliti, popapriti; poklopiti i kuhati oko 5 minuta - dok lišće ne povene
  4. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva pa u posudu za pečenje staviti preostale dvije žlice maslaca, ciklu te ju posoliti i popapriti
  5. Peći ciklu dok ne dobije lijepu boju i omekša - oko 20 minuta
  6. Izvaditi ciklu iz pećnice i poslužiti s pečenim lišćem te blitvom, sirom i domaćim kruhom.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.