Cikla je jedna od onih namirnica koje možete koristiti i svježe i kuhane/pečene. Pripremite od nje svježi sok s limunom, napravite juhu, zimsku salatu ili ju pak - ispecite!
Nama se posebno svidjela ova ideja o zapečenoj cikli. Možete ju poslužiti s mesom, ribom, ali i s nekim finim kremastim bogatim sirom. Poboljšajte okus zapečenoj cikli s malo pečene blitve i kojom ljutikom i vaš novi omiljeni prilog je tu!
Ovo je jedna od onih salata koje možete bez grižnje savjesti pojesti koliko želite.
Poslužite ju toplu i uživajte u predivnom, nepoznatom okusu dobro poznatog povrća!
Sastojci:
- 4 - 6 cikli s lišćem
- 1 svežanj blitve
- 3 žlice maslaca
- 1 ljutika
- sol i papar
- 2 žlice bijelog vina
- 2 žlice vode
- 100 g sira s plijesni
- svježi domaći kruh za posluživanje
Priprema:
- Ciklu oguliti i odrezati lišće te oprati sve; lišće narezati na manje komadiće, a ciklu na tanke ploškice ili kriške
- Očistiti lišće blitve i oprati ga te staviti u posudu s vodom s lišćem od cikle; blitvu narezati isto na sitnije komadiće
- Zagrijati žlicu maslaca pa kratko popržiti ljutiku i dodati lišće od cikle i blitvu; posoliti, popapriti; poklopiti i kuhati oko 5 minuta - dok lišće ne povene
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva pa u posudu za pečenje staviti preostale dvije žlice maslaca, ciklu te ju posoliti i popapriti
- Peći ciklu dok ne dobije lijepu boju i omekša - oko 20 minuta
- Izvaditi ciklu iz pećnice i poslužiti s pečenim lišćem te blitvom, sirom i domaćim kruhom.
Dobar tek!