gastro postao
Sočna karamelizirana ljutika sljubit će se s mesnim jelima kao nijedan prilog dosad!
Tražite li svoj savršeni prilog, vjerojatno ste ga upravo pronašli! Ovaj pomalo zaboravljeni mali luk - popularno zvan ljutika, možete jesti sirov, pripremati s njim zimnicu, ali i ono najbolje, možete ga karamelizirati čime dobivate divan prilog mesnom pečenju. Iako, ovo je toliko dobro, da ga možete jesti samog uz komad prepečenog kruha!
Što vam je potrebno:
- 450 - 500 g ljutike (veće prerezati na pola)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica smeđeg šećera (+ još 2 žličice)
- Sol
- 1 žličica suhog timijana (i ako imate, grančica svježeg)
- 2 žlice sherryja
- 1 žlica (+ 2 žličice) aceta balsamica
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Staviti u vatrostalnu posudu malo ulja te dodati smeđi šećer (1 žlicu) i pomiješati ga s uljem te dodati ljutiku, okrenutu s prerezanim dijelom prema dolje (ako je prerezana). Peći oko 10 minuta - dok ne poprimi boju
- Izvaditi iz pećnice i dodati timijan, ostatak šećera, sol i aceto balsamico (sav) te sherry; protresti da se svi sastojci pomiješaju, pokriti aluminijskom folijom i peći dok nisu sasvim meke (otprilike 25 - 40 minuta, ovisno o veličini ljutike)
Poslužite toplo uz mesno pečenje i pire krumpir. Dobar tek!