Recepti 503 prikaza 18. prosinca 2016.

Prilog dana: Ljutika s acetom balsamicom

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočna karamelizirana ljutika sljubit će se s mesnim jelima kao nijedan prilog dosad!

Tražite li svoj savršeni prilog, vjerojatno ste ga upravo pronašli! Ovaj pomalo zaboravljeni mali luk - popularno zvan ljutika, možete jesti sirov, pripremati s njim zimnicu, ali i ono najbolje, možete ga karamelizirati čime dobivate divan prilog mesnom pečenju. Iako, ovo je toliko dobro, da ga možete jesti samog uz komad prepečenog kruha!

Što vam je potrebno:

  • 450 - 500 g ljutike (veće prerezati na pola)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica smeđeg šećera (+ još 2 žličice)
  • Sol
  • 1 žličica suhog timijana (i ako imate, grančica svježeg)
  • 2 žlice sherryja
  • 1 žlica (+ 2 žličice) aceta balsamica

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  2. Staviti u vatrostalnu posudu malo ulja te dodati smeđi šećer (1 žlicu) i pomiješati ga s uljem te dodati ljutiku, okrenutu s prerezanim dijelom prema dolje (ako je prerezana). Peći oko 10 minuta - dok ne poprimi boju
  3. Izvaditi iz pećnice i dodati timijan, ostatak šećera, sol i aceto balsamico (sav) te sherry; protresti da se svi sastojci pomiješaju, pokriti aluminijskom folijom i peći dok nisu sasvim meke (otprilike 25 - 40 minuta, ovisno o veličini ljutike)

Poslužite toplo uz mesno pečenje i pire krumpir. Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.