Pomiješane sa žitaricama, krumpirom ili tjesteninom maštovite salate sa sezonskim povrćem mogu zamijeniti svaki obrok. Hranjive sastojke možete potražite u prirodi: za pripremu salata iskoristite i samoniklo bilje - mlade koprive, sjeckane divlje šparoge i špinat, borač, sasvim mlade izdanke planinskog zelja, rikolu i listovi maslačka samo su neki od njih.
Možete ih umiješati u salate svježe ili kratko blanširati u zavreloj slanoj vodi. Mlada ljutika, češnjak, kuhani grah i leća, korabica, koromač, samo su neki od sastojaka koji se mogu nasjeckati, kratko pirjati i pomiješati s izmrvljenim feta sirom. Listovi medvjeđeg divljeg luka – srijemuša, mirišu na češnjak i blagog su okusa, a upotrebljavaju se sirovi ili kuhani, kao začin ili dodatak jelu. Možete ih sitno nasjeckati i pomiješati u dressing od jogurta kojim prelijte salatu od ječma, quinoe ili mladog povrća.
Kuhani ječam pomiješajte s mladim rotkvicama, svježim listovima divljeg luka i crvene paprike. Sastojke sjedinite limunovim sokom i maslinovim uljem. Borač je samonikla biljka čiji listovi imaju miris i okus koji podsjeća na aromu luka i krastavca. Sjeckani su idealni začin za salate s rajčicama, avokadom i patlidžanima. Listovi i izdanci ove biljke ukusni su kad su mladi, a u sjevernoj Dalmaciji se pripremaju kao salata burandža. Potočarka ili dragušac okusom podsjeća na papar i hren, a može se naglasiti u salati limunovim sokom.
Svježi i mladi listovi stabljike slažu se i s drugim zelenim salatama, s preljevom od vrhnja i majoneze, te začinjeni tostiranim pinjolima ili orasima. Listovi maslačka - radič, klasik je u salati s kuhanim jajima i krumpirima, a aromu upotpunjuju kapari, ukiseljene lukovice, mladi luk ili rotkvice. Jedan od najčešćih dressinga je vinaigrette. Osim maslinova ulja i aromatičnog octa, dodajte sok agruma, senf, češnjak i papriku, papar, a izvrstan dodatak je žličica meda koja će mu dati slatkoću. Preljev je najbolje pripremiti od sat do dva unaprijed. Posebno ukusan i popularan je preljev “1000 otoka” na bazi laganog jogurta. Odlično upotpunjuje okus svake miješane salate, a kapari, svježi i kiseli krastavci, limunov sok i majoneza u njemu, daju joj potrebnu svježinu.