Recepti 29. rujna 2017.

Napravite najfiniji domaći ajvar

ajvar4.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz pomoć poznatog chefa Marija Čepeka spravite fantastičan domaći ajvar

Uz malo truda i puno ljubavi možete pripremiti savršen ajvar kojim ćete napuniti vaše šarene staklenke. Pisali smo o velikom pripremanju ajvara u zagrebačkom restoranu Vinodol koje možete pročitati ovdje te smo vam uz priču odlučili donijeti recept za ajvar.

Spomenuli smo tri oblika ajvara uz različite varijacije blagosti i ljutosti. Uz pomoć Marija Čepeka predstavljamo vam sve potrebne sastojke i korake u pripremi savršenog ajvara za vašu zimnicu.

Marijo Čepek | Author: Pixsell.hr foto: Pixsell.hr

Ajvar (na 10 kilograma)

Sastojci:

  • 10 kg crvene roga paprike
  • 5 kg patlidžana
  • dvije glavice luka
  • 5-8 režanja češnjaka
  • litra octa
  • 2 litre suncokretovog ulja
  • desetak zrnaca papra
  • 3 litre vode

ajvar6.jpg | Author:


Priprema:

1. Patlidžan oguliti, izrezati na fete debljine 2 centimetra, peći u pećnici na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Prije pečenja tepsiju je potrebno tanko premazati s uljem.
2. Paprike očistiti od sjemenki, prerezati na pola i kuhati u otopini octa, vode, ulja, češnjaka, luka i papra oko 10 minuta. (Imajte na umu da na ćete na ovu količinu proces kuhanja ponavljati jer je najbolje u jednoj turi kuhati kilogram do dva)
3. Papriku vaditi na cjedilo i cijediti sat do dva na cjedilu.
4. Naizmjence mljeti na "Fleisch mašinu" papriku i patlidžane. Na preostalu litru ulja dodavati samljevenu smjesu i početi s prženjem uz neprestano miješanje.
5. Kuhati 2 do 3 sata. Na polovici kuhanja dodati ulje koje je isplivalo iz otopine, dodavati ga unutra i začiniti sa solju. (Nemojte prezačiniti jer se ukuhavanjem reducira tekućina)

ajvar5.jpg | Author:

Kada je gotovo, probati te po želji dodati začina. Još pola sata kuhati te staklenke sterilizirati na 80 celzijevih stupnjeva 10 do 15 minuta. Napunjene staklenke začepiti, okrenuti na poklopac te sve vratiti na 60 celzijevih stupnjeva u pećnicu na pasterizaciju.

Nakon pasterizacije neka se sve postupno hladi. Uživajte!

 

Možda vas zanima... Ljutoteka Vinkovci - nova linija ljutih umaka i ajvara Kolumne ajvar Možda vas zanima... Ajvar - pravo je vrijeme za pripremu omiljene zimnice! Špajza pinđur Možda vas zanima... Pindžur: Ajvar de Luxe! Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.