gastro postao
Vjerujemo da se za predstojeću zimu već pripremili džemove od sezonskog voća, a vrijeme je da napravite i pravu poslasticu – kompot od kruške.
Za manje od sat vremena imat ćete nekoliko staklenki neodoljive slastice koja će vam uljepšati ostatak godine. Tijekom ljetnih je mjeseci možete jesti ohlađenu, a zimi je kratko zagrijati.
Sastojci:
- 2,5 kg krušaka
- 400 g šećera
- 2,5 litre vode
- 2 zvjezdasta anisa
- 1 štapić cimeta
Priprema:
- Stavite staklenke na desetak minuta u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva. Limene poklopce prebrišite alkoholom.
- Ogulite, očistite i narežite kruške. Stavite ih u posudu s hladnom vodom i sokom od limuna kako ne bi potamnile.
- U velikoj posudi pomiješajte vodu, šećer i začine. Pričekajte da zavrije, a potom dodajte ocijeđene kruške. Kuhajte 2-3 minute, dok ponovno ne zavrije.
- Premjestite kruške u staklenke i prelijte sirupom. Ostavite 1-2 cm prostora na vrhu staklenke i obrišite rubove, a potom poklopite.
- Ako planirate staklenke držati na polici u smočnici, uronite ih na 20 minuta u kipuću vodi ili ih vratite u pećnicu na temperaturu od 100 stupnjeva.