08. kolovoza 2016.

Slatko i zdravo: Pekmez od borovnica i chia sjemenki

pekmez od borovnica
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Chia sjemenke su trenutni svjetski hit. Uvukle su se i hrvatske doručke, a pariraju dobrim starim orašastim plodovima.

Osim u zobenu kašu, jogurt i smoothie, chia sjemenke možemo dodavati u juhe, deserte poput domaćeg sladoleda, a zbog svojstva ugušćivanja jela odlične su i u pekmezima. Sparite ih u ovom jednostavnom, a slasnom pekmezu od borovnica s medom i nećete požaliti.

Za jednu manju teglicu pekmeza potrebne su:

  • 3 šalice svježih ili smrznutih borovnica
  • 2 žličice naribane limunove korice
  •  ¼ šalice svježeg limunovog soka
  •  3 žlice meda ili javorova sirupa
  • ¼ šalice chia sjemenki

Priprema:

  1. U loncu pomiješajte borovnice, limunovu koricu, limunov sok i med i kuhajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta.
  2. Žlicom lagano zdrobiti pola borovnica kako bi otpustile svoje sokove te nastavite kuhati još 5 do 10 minuta.
  3. Provjerite odgovara li vam slatkoća pa dodajte još meda ukoliko vam nije dovoljno slatko.
  4. Dodati chia sjemenke, promiješati i kuhati svega 1 minutu.
  5. Skinuti s vatre i uliti u teglicu.

Pekmez potrošite unutar 2 do 3 tjedna. Ukoliko ga želite ostaviti za kasnije s obzirom da ne sadrži konzervanse, tada ga zamrznite pa odledite po potrebi.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.