gastro postao
Kišni da uljepšaj savršenom jesenskom delicijom!
Dani su već postali sivi i iako je kalendarski ljeto, možemo se složiti da je jesen stigla. Uz jesen dolaze i slastice s jabukama i cimetom, a tu je i omiljeni karamel. Sve ove mirisne sastojke Instagram influencerica Nur je spojila u jedan kolač, a mi ti donosimo njezin slasni recept. Priprema nije zahtjevna, no ono na što trebaš obratiti pažnju je da oprezno pripremiš karamel kako ne bi zagorio.
Ljepljivi kolač od jabuka s karamelom recept
Sastojci za kolač:
- 200 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 50 g maslaca (omekšalog)
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žličica limunove korice
- 200 g brašna
- 50 g zobenih pahuljica
- 2 žličice cimeta
- 1,5 žličica sode bikarbone
- 1 jabuka
Sastojci za ljepljivi karamel preljev od jabuka:
- 150 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- 2 jabuke
- 100 g vrhnja za šlag (mliječnog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
Priprema:
- Jabuku nareži na male kockice, ostavi sa strane.
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih.
- Dodaj šećer, smeđi šećer, jaja, omekšali maslac i ulje u zdjelu. Miješaj dok se ne sjedini i malo posvijetli, oko 1 minutu.
- Dodaj mlijeko, limunov sok i koricu limuna i miješaj dok ne postane glatko.
- Dodaj brašno, zob, cimet i sodu bikarbonu i miješaj dok se ne sjedini.
- Dodaj nasjeckane jabuke i miješaj dok se ne sjedine.
- Izlij u posudu za pečenje 20 x 20 cm (dno obloženo papirom za pečenje) i peci 30 minuta.
- Pripremi karamelu dok se kolač peče.
- Nasjeckaj jabuke na vrlo male kockice i dodaj ih u veliki lonac zajedno sa šećerom, smeđim šećerom, maslacem i kuhaj na jakoj vatri oko 8 - 10 minuta ili dok karamela ne postane gusta, a jabuke su skoro prozirne.
- Dodaj vrhnje i kuhaj karamel na srednje niskoj temperaturi nekoliko minuta dok se ne zgusne.
- Dodaj vaniliju i sol te promiješaj.
- Kolač izbockaj vilicom, dodaj topli karamel. Pričekaj oko 15 minuta prije posluživanja kolača kako bi se karamela malo stvrdnula.
- Posluži uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije.
U slast!