Recepti 16. rujna 2022.

Jabuke i karamel sljubljeni u slasni desert

Ljepljivi kolač od jabuka s karamelom foto: Instagram @nurhkasim
gastro postao gastro.24sata.hr
Kišni da uljepšaj savršenom jesenskom delicijom!

Dani su već postali sivi i iako je kalendarski ljeto, možemo se složiti da je jesen stigla. Uz jesen dolaze i slastice s jabukama i cimetom, a tu je i omiljeni karamel. Sve ove mirisne sastojke Instagram influencerica Nur je spojila u jedan kolač, a mi ti donosimo njezin slasni recept. Priprema nije zahtjevna, no ono na što trebaš obratiti pažnju je da oprezno pripremiš karamel kako ne bi zagorio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nur (@nurhkasim)

Ljepljivi kolač od jabuka s karamelom recept

Sastojci za kolač:

  • 200 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca (omekšalog)
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 žličica limunove korice
  • 200 g brašna
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 2 žličice cimeta
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 1 jabuka

Sastojci za ljepljivi karamel preljev od jabuka:

  • 150 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 jabuke
  • 100 g vrhnja za šlag (mliječnog)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

  1. Jabuku nareži na male kockice, ostavi sa strane.
  2. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih.
  3. Dodaj šećer, smeđi šećer, jaja, omekšali maslac i ulje u zdjelu. Miješaj dok se ne sjedini i malo posvijetli, oko 1 minutu.
  4. Dodaj mlijeko, limunov sok i koricu limuna i miješaj dok ne postane glatko.
  5. Dodaj brašno, zob, cimet i sodu bikarbonu i miješaj dok se ne sjedini.
  6. Dodaj nasjeckane jabuke i miješaj dok se ne sjedine.
  7. Izlij u posudu za pečenje 20 x 20 cm (dno obloženo papirom za pečenje) i peci 30 minuta.
  8. Pripremi karamelu dok se kolač peče.
  9. Nasjeckaj jabuke na vrlo male kockice i dodaj ih u veliki lonac zajedno sa šećerom, smeđim šećerom, maslacem i kuhaj na jakoj vatri oko 8 - 10 minuta ili dok karamela ne postane gusta, a jabuke su skoro prozirne.
  10. Dodaj vrhnje i kuhaj karamel na srednje niskoj temperaturi nekoliko minuta dok se ne zgusne.
  11. Dodaj vaniliju i sol te promiješaj.
  12. Kolač izbockaj vilicom, dodaj topli karamel. Pričekaj oko 15 minuta prije posluživanja kolača kako bi se karamela malo stvrdnula.
  13. Posluži uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije. 

U slast!

Možda vas zanima... Domaći karamel nadopunit će sve jesenske recepte Recepti Možda vas zanima... Nekoliko te minuta dijeli od mirisne slastice s jabukama Recepti Možda vas zanima... Brzinski kolač od jabuka iz jedne posude Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 14:36 16. Rujan 2022.

    O super