gastro postao
Uz pitu od jabuka, sladoled ili jutarnju kavu - ovaj umak od karamela slaže se sa svime
Tekući karamel favorit je svih koji su ga probali. Mi ga rado kombiniramo s pitom od jabuka, sladoledom od vanilije pa čak i pečenim mesom. Odličan je dodatak jutarnjoj kavi, jesenskim muffinima te koktelima. Recept u nastavku dovoljan je za jednu veću staklenku karamela, a predlažemo da odmah pripremiš dvije jer će nestati u trenu.
Domaći karamel recept
Sastojci:
- 200 g šećera
- 90 g maslaca
- 120 ml vrhnja za šlag (mliječnog)
- Krupna sol
Priprema:
- U manji lonac stavi šećer i zagrijavaj ga na srednje jakoj temperaturi. Pazi da temperatura ne bude previsoka jer će inače šećer zagorjeti.
- Nakon što se pretvori u grudice i zatim potpuno otopi do jantarno zlatne boje, u šećer dodaj maslac i paljivo miješaj. Pripazi jer će se maslac počet pjeniti. Ako se maslac ne želi povezati sa šećerom, makni lonac sa štednjaka i nastavi miješati.
- Kada su šećer i maslac sjedinjeni, pažljivo i polako ulij vrhnje za šlag i nastavi miješati.
- Ugasi štednjak, umiješaj žličicu krupne soli i prelij karamelu u staklenke.
- Kada se karamela ohladi postat će nešto čvršća. Skladišti ju u hladnjaku i uživaj u svakom zalogaju.