Usred si pečenja rođendanske torte ili serije palačinki kad si shvatila da nemaš dovoljno (ili uopće) sastojaka bez kojih jednostavno ne možeš: jaja. Bez njih, tijesto se neće povezati, palačinke neće biti ukusne, torta neće imati dovoljno strukture i vlage. Da ne bi morala ponovno trčati do trgovine - ili još gore, stati s miješanjem kreme - isprobaj jednu od ovih lakih, učinkovitih zamjena za jaja.
Pasirano voće
Više je vrlo solidnih opcija: umak od jabuka, pasirane banane, zreli avokado i pire od bundeve. Pečeni proizvodi napravljeni s voćnim pireom umjesto jaja ispast će na kraju super vlažni i gusti, s aromom slatkog okusa voća koje si odabrala. Ako tražiš zamjenu neutralnijeg okusa, odaberi jabuke, avokado ili bundevu - banana će konačnom proizvodu dati jači okus. Kao pravilo, koristi nezaslađene verzije voćnih pirea (poput nezaslađenog umaka od jabuka) i dodaj četvrtinu šalice pirea za svako jaje. Ova zamjena najbolje funkcionira u kolačima, brzim kruhovima, muffinima i tortama.
Mljevene chia ili lanene sjemenke
Ako kod kuće imaš bilo koje od ovih sjemenki bogatih omega-3 masnim kiselinama, možeš ih koristiti umjesto jaja. Samelji lan ili chia u kuhinjskom procesoru, zatim jednu žlicu umuti s tri žlice vode dok ne dobiješ gustu, jednoličnu pastu. Ovo će zamijeniti jedno jaje u receptu. Chia i lan će dati pekarskim proizvodima okus orašastih plodova i gustu/tešku teksturu, stoga se odluči za ovu zamjenu za jaja kada radiš brzi kruh i deserte poput vafla, palačinki, muffina, kruha i kolačića.
Svileni tofu
Svileni tofu je tofu koji ima nešto veći sadržaj vode, što ga čini lakšim i kremastije konzistencije od čvršćih oblika tofua. Također nema gotovo nikakav okus. Bez obzira na to, tofu pečenim proizvodima daje gušću teksturu, pa se također najbolje servira u desertima koji ne bi trebali biti prozračni: kolačići, kruh i brza peciva. Svako jaje zamijeni četvrtinom šalice pasiranog tofua.
Soda bikarbona s octom
Evo opcije koju možeš upotrijebiti u desertima koji bi trebali biti lagani i nježni, poput kolača i torti. Jednostavno pomiješaj 1 žličicu sode bikarbone s 1 žlicom octa za svako jaje u receptu. Kao rezultat nastaje kemijska reakcija koja će proizvesti ugljični dioksid i vodu (dakle, prozračnost).
Aquafaba
Ovo je otmjen izraz za tekućinu koja ostane kada kuhaš slanutak, grašak, grah, mahune i slično, odnosno to je ona gusta vodenasta tekućina iz konzervi. Ima sličnu teksturu kao bjelanjci i gotovo se isto tako umuti. Koristi tri žlice da zamijeniš jedno jaje kada praviš beze, makarone ili kolače s kremom.