Špajza 07. srpnja 2022.

Ostali ste bez jaja za kuhanje i pečenje? Otkrij 5 učinkovitih zamjena

Alternative za jaja u receptima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Puno puta smo se i sami zatekli u toj situaciji: ili smo ostali bez jaja ili nam u goste stižu dragi prijatelji koji su alergični na jaja ili imaju ograničenja u prehrani. Za takve situacije dobro je znati ove genijalne i vrlo učinkovite zamjene

Usred si pečenja rođendanske torte ili serije palačinki kad si shvatila da nemaš dovoljno (ili uopće) sastojaka bez kojih jednostavno ne možeš: jaja. Bez njih, tijesto se neće povezati, palačinke neće biti ukusne, torta neće imati dovoljno strukture i vlage. Da ne bi morala ponovno trčati do trgovine - ili još gore, stati s miješanjem kreme - isprobaj jednu od ovih lakih, učinkovitih zamjena za jaja.

Pasirano voće

Više je vrlo solidnih opcija: umak od jabuka, pasirane banane, zreli avokado i pire od bundeve. Pečeni proizvodi napravljeni s voćnim pireom umjesto jaja ispast će na kraju super vlažni i gusti, s aromom slatkog okusa voća koje si odabrala. Ako tražiš zamjenu neutralnijeg okusa, odaberi jabuke, avokado ili bundevu - banana će konačnom proizvodu dati jači okus. Kao pravilo, koristi nezaslađene verzije voćnih pirea (poput nezaslađenog umaka od jabuka) i dodaj četvrtinu šalice pirea za svako jaje. Ova zamjena najbolje funkcionira u kolačima, brzim kruhovima, muffinima i tortama.

Omlet Možda vas zanima... Znamo sve tajne savršeno kremastog omleta Špajza

Mljevene chia ili lanene sjemenke

Ako kod kuće imaš bilo koje od ovih sjemenki bogatih omega-3 masnim kiselinama, možeš ih koristiti umjesto jaja. Samelji lan ili chia u kuhinjskom procesoru, zatim jednu žlicu umuti s tri žlice vode dok ne dobiješ gustu, jednoličnu pastu. Ovo će zamijeniti jedno jaje u receptu. Chia i lan će dati pekarskim proizvodima okus orašastih plodova i gustu/tešku teksturu, stoga se odluči za ovu zamjenu za jaja kada radiš brzi kruh i deserte poput vafla, palačinki, muffina, kruha i kolačića.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Svileni tofu

Svileni tofu je tofu koji ima nešto veći sadržaj vode, što ga čini lakšim i kremastije konzistencije od čvršćih oblika tofua. Također nema gotovo nikakav okus. Bez obzira na to, tofu pečenim proizvodima daje gušću teksturu, pa se također najbolje servira u desertima koji ne bi trebali biti prozračni: kolačići, kruh i brza peciva. Svako jaje zamijeni četvrtinom šalice pasiranog tofua.

Možda vas zanima... Slastičarska krema - osnova brojnih slastica Recepti

Soda bikarbona s octom

Evo opcije koju možeš upotrijebiti u desertima koji bi trebali biti lagani i nježni, poput kolača i torti. Jednostavno pomiješaj 1 žličicu sode bikarbone s 1 žlicom octa za svako jaje u receptu. Kao rezultat nastaje kemijska reakcija koja će proizvesti ugljični dioksid i vodu (dakle, prozračnost).

Soda bikarbona | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 Aquafaba

Ovo je otmjen izraz za tekućinu koja ostane kada kuhaš slanutak, grašak, grah, mahune i slično, odnosno to je ona gusta vodenasta tekućina iz konzervi. Ima sličnu teksturu kao bjelanjci i gotovo se isto tako umuti. Koristi tri žlice da zamijeniš jedno jaje kada praviš beze, makarone ili kolače s kremom.

 | Author: Shutterstock Aquafaba foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.