Omlet brzo i lako može napraviti baš svatko, posebno ako zna nekoliko malih trikova.
Za početak vam je potrebna dobra tava. Bitno je da ima teško dno s neljepljivom površinom. Ako ste se odlučili napraviti omlet s povrćem, prvo ga ispirjajte. Dodajete li sir, obavezno ga naribajte ili narežite na jako tanke listiće. Jaja stavite u zasebnu zdjelu i dobro ih promiješajte vilicom ili pjenjačom.
Na vruću tavu stavite malo ulja ili maslaca, a jaja ulijte odjednom. Ona bi odmah trebala dobivati pečene rubove ako ste dobro zagrijali tavicu i ulje. Čim se donji dio omleta čini pečen, lopaticom polako odvojite rubove i preokrenite ga na drugu stranu.
Dodatke poput povrća, mesa, slanine ili sira dodajte na kraju i preklopite jaja preko pa na minutu ili dvije ostavite sve u tavici da se dobro zagrije. Provjerite jesu li se dodaci dovoljno zagrijali - ako se sir slučajno nije rastopio, uključite štednjak i još malo podgrijavajte na najslabijoj temperaturi. Kako bi omlet lijepo izgledao i na tanjuru, najlakše je pustiti ga da sklizne iz tavice na njega.