Ovaj slatki kruh je postao slavan diljem svijeta i može se naći u nekim od najpoznatijih pekarnica na svijetu. Jeste li gledali epizodu Seinfelda – The Dinner Party u kojoj Jerry i Elaine nisu uspjeli kupiti zadnju babku od čokolade? Ili američku seriju
Community gdje Jeff govori: I’m heading back. Pavel’s making babka!?
Recept za babku kakvu ja spremam i način na koji je ja motam sam vam opisala korak po korak kako bi vam bilo jasnije. Vidjet ćete da nije komplicirano, ni najmanje.
Tijesto sadrži jaja i maslac pa je mekano i podatno, nije ga teško zamijesiti ni razvaljati. Samo pratite opis i to je sva mudrost.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 2 jaja
- 650 g glatkog brašna
- 180 ml mlijeka
- 30 g svježeg kvasca ili jedna vrećica suhog kvasca
- 130 g šećera
- 1 žličica soli
- 150 g maslaca
- pola žličice arome vanilije
Za nadjev:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 3 žličice cimeta
- 120 g mljevenih oraha
- 100 g grožđica po želji – ja ih ne stavljam
Za sirup:
- 240 ml vode
- 200 g šećera
Postupak pripreme:
- Maslac vam treba biti sobne temperature, najbolje da ga izvadite iz hladnjaka dva sata prije upotrebe. Trebat će vam jedan cijeli maslac (150 g za tijesto i 100 g za nadjev). Neka vam mlijeko bude mlako. Brašno obavezno prosijte prije korištenja. Jaja stavite u zdjelicu i lagano ih umutite.
- U posudu stavite 180 ml mlakog mlijeka i kvasac (ja sam koristila suhi), prosijano brašno, žličicu soli, 130 g šećera, umućena jaja, maslac sobne temperature i pola žličice arome vanilije.
- Mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama sve dobro povežite. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično.
- Pobrašnite radnu plohu i tijesto prebacite na nju. Rukama ga zamijesite. Za ovo će vam trebati par minuta, tijesto se lagano mijesi.
- Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak. Možete ga ostaviti i preko noći u hladnjaku.
- Nakon što je tijesto odmorilo najmanje dva sata (sat na sobnoj temperaturi i sat u hladnjaku), pobrašnite radnu plohu i tijesto stavite na nju. Razvaljajte ga na dimenzije 65 cm – 35 cm otprilike. Ovo su dimenzije na kojima je ova količina tijesta idealne
- debljine za babku.
- Razvaljano tijesto premažite maslacem. Maslac sobne temperature se jednostavno nanosi na tijesto. Ja to radim špatulom za torte.
- U zdjelici pomiješajte šećer i cimet pa ih ravnomjerno pospite po tijestu.
- Na kraju pospite mljevene orahe. Možete dodati i grožđice po želji.
- Sada krećemo motati tijesto. Od duže strane lagano motajte (rolajte) tijesto. Otkrit ću vam jedan trik. Kada prstima primite tijesto lagano ga povucite k sebi pa zatim zarolajte. Sada, kada imate zarolani dio tijesta, nježno ga pritisnite prstima kako bi vam krug bio bez viška prostora. Ovo je bitno za kasnije rukovanje babkom.
- Babku možete peći kao dvije ili tri manje. Ja je pečem u kalupima za kruh. Jedan mi je dimenzija 35 cm, a drugi 25 cm. Kada se isplete babka, sjedne mi u ove kalupe kao po mjeri. Ako ćete raditi više babki onda zarolano tijesto izrežite nožem po dužini vašeg
- kalupa. Možete je peći i u limu za pečenje.Tada je samo prepolovite.
- Zarolano tijesto (koje ste prethodno prepolovili) presijecite uzdužno. Komade tijesta pažljivo postavite u oblik slova X.
- Krenite plesti babku tako da lijevu stranu (ona je donja strana) prebacite preko desne strane, a desnu stranu podvučete ispod lijeve.
- Ponovite isto dok ne dođete do vrha tijesta. Ako vam fali malo dužine, tijesto lagano povucite (rastegnite) kako bi ga lakše spojili u kraju. Ispletene krajeve pritisnite prstima kako bi ih spojili. Isto ponovite s donjom stranom babke.
- Babku prebacite u namašćeni i pobrašnjeni lim. Pokrijte je čistom kuhinjskom krpom.
- Babka se treba dizati sat vremena.
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Babku pecite 30-35 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatno- smeđu boju. Nakon 15 minuta je okrenite tako da strana koja je bila do stakla sada bude do kraja pećnice.
- Pripremite sirup. U zdjelicu stavite vodu i šećer na srednje jaku vatru. Kada se šećer otopi maknite s vatre. Tek ispečenu babku premažite sirupom i pustite da se ohladi.
Dobar tek!