Kolumne 15. ožujka 2019.

Torta od palačinki s kremom od vanilije i čokoladom

foto: Nina Mrvica
gastro postao gastro.24sata.hr
Tortu od palačinki sam prvi put probala prije nekoliko mjeseci. Još uvijek mi nije jasno zašto sam toliko dugo čekala, obzirom da jako volim slatko. Možda jer se u mojoj obitelji nikada nije radila torta od njih, a favorit su mi oduvijek bile palačinke iz pećnice, one zapečene sa sirom.

Za ovu tortu sam koristila kremu od vanilije i glazuru od tamne čokolade. Vi vašu tortu možete nadjenuti po želji. Možete kombinirati kremu i pekmez, ili dvije kreme, namaz od orašastih plodova i sl.

 

Možda vas zanima... Rožata - tradicija koju vrijedi sačuvati Kolumne


 
Nemojte se zamarati promjerom torte, ako palačinke pečete u većoj tavi, dobit ćete malo manji broj komada, ili, kao ja, u manjoj tavi pa ćete dobiti više palačinki. Računajte da vam treba najmanje 15 komada da bi torta bila lijepo visoka.

 

Možda vas zanima... Padišpanj - tradicionalni kolač od samo tri sastojka Kolumne

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Za palačinke će vam trebati:

  • 500 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 300 g glatkog brašna

Za kremu od vanilije:

  • 4 jaja
  • 50 g škrobnog brašna (gustin, gusnell)
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g maslaca po želji

Za čokoladnu glazuru:

  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 80 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme palačinki:

  1. Brašnu dodajte mlijeko. Mikserom brzo izradite smjesu. Dodajte preostale sastojke (vrhnje, jaja, sol i ulje). Miksajte dok se sve ne poveže.
  2. Smjesu spremite u hladnjak na pola sata, možete i na duže.
  3. Ako vam smjesa ima grudice samo je procijedite kroz sito.
  4. Na tavi s malo ulja ispecite palačinke. Neka vam ne budu pretanke.

Postupak pripreme kreme od vanilije:

  1. U lonac srednje veličine stavite jaja. Dodajte im šećer, vanilin šećer i škrobno brašno (gustin, gusnell). Pjenjačom sve izmiješajte pa stavite na umjereno jaku vatru. Mlijeko postepeno dolijevajte uz stalno miješanje pjenjačom.
  2. Miješajte cijelo vrijeme dok se krema ne zgusne. Trebat će vam nekoliko minuta.
  3. U toplu kremu umiješajte maslac.
  4. Kremu prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.

Postupak pripreme čokoladne glazure:

  1. Čokoladu iskidajte na kockice. Ugrijte vrhnje na vatri. Pazite da vam ne zavrije.
  2. Ulijte vrhnje u posudu s čokoladom, pustite minutu da odstoji pa špatulom promiješajte kako bi se čokolada rastopila. Odmah prelijte palačinke.

Slaganje:

  1. Na pladanj za posluživanje postavite prvu palačinku, nadjenite je s malo kreme pa postavite sljedeću palačinku.
  2. Ovo ponavljajte sve dok ne postavite zadnju palačinku.
  3. Zadnju palačinku prelijte čokoladnom glazurom. Tortu ukrasite po želji. Ja sam koristila šipak (nar).
  4. Prije posluživanja tortu malo ohladite u hladnjaku kako bi je lakše rezali.
     

TIPS & TRICKS

Ako vam torta od palačinki prilikom slaganja nije ravna, malo je pritisnite po sredini ili postavite tanjur na nju na nekoliko minuta.

Dobar tek!

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica  | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica  | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.