Za ovu tortu sam koristila kremu od vanilije i glazuru od tamne čokolade. Vi vašu tortu možete nadjenuti po želji. Možete kombinirati kremu i pekmez, ili dvije kreme, namaz od orašastih plodova i sl.
Nemojte se zamarati promjerom torte, ako palačinke pečete u većoj tavi, dobit ćete malo manji broj komada, ili, kao ja, u manjoj tavi pa ćete dobiti više palačinki. Računajte da vam treba najmanje 15 komada da bi torta bila lijepo visoka.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Za palačinke će vam trebati:
- 500 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 300 g glatkog brašna
Za kremu od vanilije:
- 4 jaja
- 50 g škrobnog brašna (gustin, gusnell)
- 80 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 500 ml mlijeka
- 50 g maslaca po želji
Za čokoladnu glazuru:
- 80 g čokolade za kuhanje
- 80 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme palačinki:
- Brašnu dodajte mlijeko. Mikserom brzo izradite smjesu. Dodajte preostale sastojke (vrhnje, jaja, sol i ulje). Miksajte dok se sve ne poveže.
- Smjesu spremite u hladnjak na pola sata, možete i na duže.
- Ako vam smjesa ima grudice samo je procijedite kroz sito.
- Na tavi s malo ulja ispecite palačinke. Neka vam ne budu pretanke.
Postupak pripreme kreme od vanilije:
- U lonac srednje veličine stavite jaja. Dodajte im šećer, vanilin šećer i škrobno brašno (gustin, gusnell). Pjenjačom sve izmiješajte pa stavite na umjereno jaku vatru. Mlijeko postepeno dolijevajte uz stalno miješanje pjenjačom.
- Miješajte cijelo vrijeme dok se krema ne zgusne. Trebat će vam nekoliko minuta.
- U toplu kremu umiješajte maslac.
- Kremu prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
Postupak pripreme čokoladne glazure:
- Čokoladu iskidajte na kockice. Ugrijte vrhnje na vatri. Pazite da vam ne zavrije.
- Ulijte vrhnje u posudu s čokoladom, pustite minutu da odstoji pa špatulom promiješajte kako bi se čokolada rastopila. Odmah prelijte palačinke.
Slaganje:
- Na pladanj za posluživanje postavite prvu palačinku, nadjenite je s malo kreme pa postavite sljedeću palačinku.
- Ovo ponavljajte sve dok ne postavite zadnju palačinku.
- Zadnju palačinku prelijte čokoladnom glazurom. Tortu ukrasite po želji. Ja sam koristila šipak (nar).
- Prije posluživanja tortu malo ohladite u hladnjaku kako bi je lakše rezali.
TIPS & TRICKS
Ako vam torta od palačinki prilikom slaganja nije ravna, malo je pritisnite po sredini ili postavite tanjur na nju na nekoliko minuta.
Dobar tek!