Padišpanj je pjenast, pun okusa i mirisa, divan starinski kolač. Neobično ime se u principu lako prevodi. Kruh iz Španjolske – Pan di Spanja – Padišpan.
Ovaj kolač je u prošlosti bio serviran kao vjenčana torta i služio se na proslavama vjenčanja. Radio se i za razne druge prigode poput rođenja, krštenja i sl. Namirnice za njegovu izradu je bilo jednostavno nabaviti pa je bio dostupan širem stanovništvu. Padišpanj se tako proširio među ljudima koji su ga obožavali.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 8 jaja
- 8 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- korica limuna (pola žličice)
- mljeveni anis (pola žličice)
- prstohvat soli
Dodatno:
- šećer u prahu
- malo korice od limuna
Postupak pripreme:
- Odvojite žumanjke i bjelanjke.
- Pripremite kalup za pečenje promjera 26 centimetara tako da ga namastite i dno mu obložite papirom za pečenje.
- Žumanjcima dodajte šećer i tucite ih 25 minuta mikserom ili 35 minuta ručno. Neka vam budu bijeli i pjenasti.
- Pećnicu ugrijte na 150 stupnjeva.
- Bjelanjcima dodate prstohvat soli pa ih stucite u čvrsti snijeg.
- Brašno prosijte i dodajte mu sve začine (koricu limuna i mljeveni anis).
- Postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka i brašno. Umiješajte kuhačom. Nemojte koristiti mikser. Miješajte postepeno, laganim pokretima u istom smjeru(gore dolje). Bitno je da ne izbacite zrak iz smjese. Nemojte predugo miješati, samo dok ne umiješate.
- Smjesu izlijte u pripremljen kalup i pecite 45 minuta. Provjerite čačkalicom da je sredina suha, pa ga izvadite da se ohladi.
- Ohlađeni padišpanj pospite šećerom u prahu i ribanom koricom limuna.
- Padišpanj će vam biti mekan narednih 4-5 dana.
Tips&Tricks
- Padišpanj možete raditi od manje ili više jaja. Ako ćete ga raditi od 3 jaja, 3 žlice brašna i 3 žlice šećera, pecite ga u kalupu promjera 18 centimetara 20-ak minuta. Ovo vam može biti idealan doručak u nedjeljna kišna jutra. Možete ga raditi i s 10 jaja, 10 žlica brašna i 10 žlica šećera, tada ga pecite u kalupu od 30 centimetara oko 1 sat, 1 sat i 5 minuta.
- Pazite da vam pećnica nije pregrijana (150 stupnjeva je dovoljno) jer vam se padišpanj može napuhati pa pasti ( provjereno znam).
- Ako ste ljubitelj vanilije, dodajte aromu vanilije u žumanjke i šećer pa ih takve miksajte.
- Ako želite peći padišpanj na tradicionalan način u starinskoj teći, tada je dobro namastite. Kada je padišpanj pečen okrenite teću naopako, neka se malo okladi pa dno teče udrite dlanom nekoliko puta. Padišpanj bi vam trebao sam ispasti.
Dobar tek!