Špajza 20. rujna 2023.

Sir trebaš držati u hladnjaku. Ili?

Plata sa sirevima
Plata sa sirevima foto: Unsplash+
gastro postao gastro.24sata.hr
Prati naše savjete i produlji rok trajanja svim sirevima koje voliš i kupuješ...

Gotovo da ne možemo zamisliti veću sreću od grickanja komada finog sira, voća i orašastih plodova. S tim se usporediti može samo rastezanje mozzarelle na domaćoj pizzi. Kako bi takvi hedonistički momenti bili moguć kad god se zaželimo, zaista obraćamo pozornost na skladištenje. 

Kako bi siru maksimalno produljili rok trajanja, u nastavku ti donosimo 4 bitna savjeta za pravilno skladištenje...

 

Cabrales Možda vas zanima... Ovo je najskuplji sir na svijetu! Špajza

 

1. Gdje čuvati sir?

Sve vrste sira najbolje je čuvati u hladnjaku, na temperaturi od 4 stupnja. Košara za voće na dnu hladnjaka je dobra lokacija, ali bitno je da ga odvojiš od ostalih namirnica.

2. Kako zapakirati sir?

Svakako izbjegni plastičnu foliju jer će stopirati izmjenu plinova i utjecati na okus i teksturu. Ako u dućanu kupiš komad sira omotan u plastičnu foliju, radije ga izvadi i omotaj papirom za pečenje. Aluminijska folija nije idealan izbor, ali je i dalje bolji od plastične. 

 | Author: Getty Images Selekcija sireva foto: Getty Images

3. Što ako sir dugo stoji?

Ako imaš komad tvrdog sira koji može stajati duže, odmotaj ga svakih nekoliko dana i nožem sastruži dijelove na kojima je prerezan i koji su izloženi. Tu izloženu stranu također možeš premazati s malo octa kako bi se usporilo nastajanje plijesni. 

Meke sireve, poput mozzarelle i fete, svakako ostavite u salamuri.

4. Kada se sir reže?

Nije preporučljivo čuvati kriške sira, već veći dio ili cijeli kolut. Kada sir narežete na manje komade, površina koja može oksidirati i biti kontaminirana je veća. Upravo zato režite sir netom prije serviranja i produljite mu na taj način rok trajanja.

 

Tjestenina sa sirom Možda vas zanima... Vodič za pripremu vrhunske tjestenine sa sirom Špajza
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.