Špajza 23. lipnja 2024.

Treba li sir držati u hladnjaku?

sir
Tvrdi, odležani sir ukusniji je kad je na sobnoj temperaturi
foto: Mike Dierken/Unsplash
Prati naše savjete i produlji rok trajanja svim sirevima koje voliš i kupuješ...

Gotovo da ne možemo zamisliti veću sreću od grickanja komada finog sira, voća i orašastih plodova. S tim se usporediti može samo rastezanje mozzarelle na domaćoj pizzi. Kako bi takvi hedonistički momenti bili moguć kad god se zaželimo, zaista obraćamo pozornost na skladištenje. 

Kako bismo siru maksimalno produljili rok trajanja, u nastavku ti donosimo 4 bitna savjeta za pravilno skladištenje...

Cabrales Možda vas zanima... Ovo je najskuplji sir na svijetu! Špajza Tjestenina sa sirom Možda vas zanima... Vodič za pripremu vrhunske tjestenine sa sirom Špajza

1. Gdje čuvati sir?

Sve vrste sira najbolje je čuvati u hladnjaku, na temperaturi od 4 stupnja. Košara za voće na dnu hladnjaka je dobra lokacija, ali bitno je da ga odvojiš od ostalih namirnica.

2. Kako zapakirati sir?

Svakako izbjegni plastičnu foliju jer će stopirati izmjenu plinova i utjecati na okus i teksturu. Ako u dućanu kupiš komad sira omotan u plastičnu foliju, radije ga izvadi i omotaj papirom za pečenje. Aluminijska folija nije idealan izbor, ali je i dalje bolji od plastične. 

 | Author: Getty Images Selekcija sireva foto: Getty Images

3. Što ako sir dugo stoji?

Ako imaš komad tvrdog sira koji može stajati duže, odmotaj ga svakih nekoliko dana i nožem sastruži dijelove na kojima je prerezan i koji su izloženi. Tu izloženu stranu također možeš premazati s malo octa kako bi se usporilo nastajanje plijesni. 

Meke sireve, poput mozzarelle i fete, svakako ostavite u salamuri.

Tost sa sirom i jabukama Možda vas zanima... Savršeno jutro uz tostirani kruh sa sirom i jabukama Recepti

4. Kada se sir reže?

Nije preporučljivo čuvati kriške sira, već veći dio ili cijeli kolut. Kada sir narežete na manje komade, površina koja može oksidirati i biti kontaminirana je veća. Upravo zato režite sir netom prije serviranja i produljite mu na taj način rok trajanja.

paški sir | Author: Filip Brala/PIXSELL Paški sir foto: Filip Brala/PIXSELL

Paški sir, En Primeur, Boškinac Možda vas zanima... Paški sir više je od hrane, on je dio tradicije otoka Paga Špajza


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.