Pečeni brie je predjelo idealno za svaku priliku i svakako ga vrijedi imati u arsenalu brzih, ali efektnih recepata
Kad su u pitanju brza i impresivna predjela, pečeni sir brie je jednostavno nepobjediv. Ovo je jelo koje ćeš pripremiti za tren, a svojim će okusom i izgledom zadiviti sve prisutne.
Pečeni brie je savršena kombinacija bogatog, topljenog sira i hrskavih krekera ili crostinija, što ga čini idealnim izborom za druženja, zabave ili jednostavno uživanje kod kuće.
Pečeni brie je najlakši način da obični sir pretvoriš u pravo gurmansko iskustvo. Dovoljno je staviti brie u pećnicu na 15-ak minuta ili ga jednostavno zagrijati u mikrovalnoj 2 minute i imaš nevjerojatno ukusno predjelo.
Ova metoda savršena je za korištenje brie sira srednje ili niže kvalitete, jer će topljenje naglasiti njegov okus i teksturu, čineći ga izuzetno kremastim.
Brie odlično ide uz svježe voće, a posebno smokve
foto: Prudence Earl/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pečeni brie
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brie
250
g
Med
2
žlica
Timijan
0,25
svežanj
Graham krekeri
Grožđe - bijelo
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°C.
Izvadi brie iz omota i stavi ga u plitku, okruglu posudu koja je malo veća od sira (idealno ako se u toj posudi može i peći i posluživati) ili ga stavi na zgužvani papir za pečenje. Papir će pomoći u lakšem prenošenju vrućeg sira nakon pečenja.
Stavi brie u pećnicu i peci ga 15-20 minuta ako koristiš manju količinu sira (oko 250 g).
Ako koristiš veću količinu (oko 500 g), vrijeme pečenja povećaj na 25 minuta.
Znat ćeš da je brie spreman kada ga nježno dodirneš u sredini, a osjetiš da je iznutra mekan i skoro se urušava pod prstima.
Ako si u žurbi, možeš zagrijati sir brie u mikrovalnoj pećnici na najvećoj snazi oko 2 minute, provjeravajući svakih 30 sekundi (nitko neće primijetiti razliku).
Pažljivo prenesi pečeni brie na poslužavnik ili dasku za rezanje. Ako koristiš papir za pečenje, jednostavno ga premjesti zajedno s papirom kako bi izbjegao curenje sira.
Prelij medom ili javorovim sirupom i ukrasi grančicom timijana.
Posluži uz krekere. Obvezno dodaj nož za sir kako bi gosti mogli lako nanositi sir na krekere.