Najpoznatiji francuski sir svakako nosi ime brie. Punomasni, meki sir s bijelom plemenitom pljesni kremaste je teksture i bogatih okusa. S vanjske strane nalazi se jestiva kora, a ono što ovaj sir čini posebnim je upravo način na koji se proizvodi. Najprije se radi smjesa od pasteriziranog mlijeka, a zatim se smjesa premješta u kalupe koji se pune s nekoliko slojeva sira. Smjesi se zatim dodaje gljiva koja stvara svjetlu koru i omekša ga.
Brie se poslužuje na sobnoj temperaturi, a ponekad se lagano zagrije kako bi njegova unutrašnjost postala savršeno kremasta i idealna za umakanje različitih dodataka. Kako bi upoznali sva lica ovog svestranog sira, donosimo vam čak deset načina na koje možete poslužiti brie.
Najvažnije je najprije odrezati vrh koluta, a zatim ga punite nekim od naših slasnih prijedloga.
Brie voli slane i slatke dodatke podjednako. Premažite kolut sira marmeladom od naranče, začinite ružmarinom i dodajte pinjole. Narežite na jednake dijelove i prepustite se uživanju.
Pripremite karamel, pospite ga krupnom morskom soli i prelijte njime brie. Pospite ga lagano tostiranim sjemenkama bundeve i uživajte u njemu uz slane krekere.
Sušene rajčice izvrstan su dodatak ovom siru. Aromatične kakve jesu u potpunosti će se složiti s nježnim okusom sira. Nasjeckajte sušene rajčice, ubacite ih u maslinovo ulje i natopite površinu brie sira. Dodati možete i artičoke pa poslužiti s nekim jednostavnim pecivom poput pita kruha.
Najbolji uvod u romantičnu večeru svakako će biti brie s bobičastim voćem umočenim u vino. Na srednjoj vatri pirjajte dvije žlice šećera, bobičasto voće i šalicu vina. Pustite da se šećer otopi, a onda maknite s vatre i pustite da stoji nekoliko sati. Poslužite uz sir, pospite ribanom koricom limuna i finim, slatkim keksićima.
Kruška i rukola sjajno pašu uz ovaj sir. Pospite ih po vrhu sira, dodajte najdraže tostirane sjemenke pa poslužite uz rižine krekere.
Sezona je grožđa, a samim time i savršeno vrijeme za kombinaciju slanog sira sa slatkim grožđem iz pećnice. Da, dobro ste pročitali. Oko dvije šalice grožđa poprskajte maslinovim uljem, dodajte malo soli i papra pa pecite dok grožđe ne omekša. Pospite po siru i poslužite uz hrskavo pečen tost.
Pršut i smokve još uvijek su kombinacija broj jedan. Prekrijte vrh brie sira pršutom i dodajte na ploške narezane smokve. Dodajte malo meda i pospite pistacijama. Bogati okusi koje ćete zavoljeti istog trena spremni su u samo nekoliko minuta.
Pirjane gljive i brie? Može! Pirjajte češnjak na maslinovom ulju, dodajte sjeckane gljive, sol i papar. Pirjajte dok ne omekšaju pa tom smjesom pospite sir. Poslužite s hrskavo tostiranim kruhom.
Dobar tek!