Špajza 02. rujna 2024.

Kako podgrijati pizzu da bude kao da je svježe pečena

pizza
Kako podgrijati ostatke pizze?
foto: Tamas Pap/Unsplash
U nekoliko jednostavnih koraka, uživaj u hrskavoj i ukusnoj podgrijanoj pizzi koja kao da je tek izašla iz pećnice

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da smo iz hladnjaka izvukli ostatke pizze i pitali se kako ih najbolje podgrijati. Iako mikrovalna može izgledati kao najbrže rješenje, često rezultira mekanom i gnjecavom koricom – a to sigurno nije ono što želiš.

No postoji metoda koja će tvoju pizzu vratiti gotovo u prvobitno, svježe pečeno stanje.

riža Možda vas zanima... Je li sigurno jesti i podgrijavati ostatke riže? Špajza

Zaboravi mikrovalnu

Iako mikrovalna pećnica ima svoju čar zahvaljujući brzini, odnosno kratkom vremenu koje je potrebno za podgrijavanje, za podgrijavanje pizze nije najbolji izbor. Mikrovalna grije hranu putem zagrijavanja vode unutar nje, što dovodi do toga da se pizza počinje kuhati iznutra, a to rezultira gnjecavom i neukusnom koricom.

Ako želiš zadržati hrskavost i okus, bolje preskoči ovaj korak.

pizza | Author: Charlie Harris/Unsplash Pizza foto: Charlie Harris/Unsplash

Za savršeno podgrijanu pizzu, najbolje je koristiti tavu, na štednjaku. Bilo da koristiš neljepljivu, od lijevanoga čelika ili nehrđajuću tavu, ključ je u tome da ima poklopac.

Zagrijavanje pizze korak po korak

1. Zagrij tavu: Postavi tavu na srednje nisku vatru, dodaj malo ulja i ravnomjerno ga razmaži po površini.

2. Podgrijavanje: Složi kriške pizze u tavu, pazeći da se ne preklapaju i da su cijelom površinom u kontaktu s dnom tave.

3. Poklopi tavu: Nakon nekoliko minuta, kad donji dio kriški postane hrskav, poklopi tavu. To će omogućiti da se sir ponovno rastopi i ugriju svi sastojci. Ubrzo će tvoja pizza opet biti hrskava i ukusna.

Pire krumpir Možda vas zanima... Treba li zaista podgrijavati pire krumpir - i kako? Špajza

Što s pećnicom?

Podgrijavanje pizze u pećnici može zvučati kao dobra ideja, no zapravo nije najefikasniji način ako je riječ o nekoliko kriški već pečene pizze. Trošiš puno energije za nešto što možeš postići i na druge načine.

Međutim, ako je pećnica već uključena, slobodno ubaci kriške pizze na lim obložen papirom za pečenje. Peci ih oko 10 minuta ili dok se sir ponovno ne rastopi. Također, nema potrebe koristiti kamen za pizzu, osim ako ga već ne koristiš za nešto drugo.

pizza | Author: Charlie Harris/Unsplash Pizza foto: Charlie Harris/Unsplash

Alternativni način – friteza na vrući zrak

Ako imaš fritezu na vrući zrak, ona je odlična opcija za podgrijavanje pizze. Brzo se zagrijava, a vrući zrak cijelo vrijeme kruži oko pizze, što pomaže da korica ostane hrskava.

Riža Možda vas zanima... Nikada nemoj podgrijavati ovu hranu! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.