gastro postao
Čokoladni raspucanci s duplom dozom čokolade su sve što želimo na blagdanskom stolu
Hrskavi izvana, a mekani iznutra! Dragi su nam tijekom cijele godine, ali neku posebnu čar imaju u blagdansko vrijeme.
Raspucanci su savršeno ukusni, a uz to su i jednostavni za pripremu. Imaj na umu da tijesto mora odstajati minimalno dva sata prije pečenja. Kako bi zaista ispali savršeni, smjesu pripremi večer ranije i pusti da odstoji u hladnjaku tijekom noći. Jednom pečeni, raspucanci mogu stajati na sobnoj temperaturi do tjedan dana.
Sastojci:
- 125 g glatkog brašna
- 50 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo/sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 115 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1 veće jaje sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 180 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade
Za valjanje:
- 35 g šećera
- 120 g šećera u prahu
Priprema:
- U velikoj zdjeli pjenasto pomiješaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Stavi sa strane.
- U velikoj zdjeli ručnim mikserom miksaj maslac, šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postanu pahuljasti i kremasti, oko 2 minute.
- Umutiti jaje i vaniliju na velikoj brzini. Po potrebi ostruži stranice i dno posude.
- Na maloj brzini polako umiješaj suhe sastojke u mokre sastojke dok se ne sjedine, a zatim umiješaj komadiće čokolade. Tijesto za kolačiće će biti gusto i ljepljivo.
- Tijesto dobro pokrij aluminijskom folijom ili plastičnom folijom i ohladi najmanje 2 sata. Za ovo tijesto hlađenje je obavezno.
- Izvadi tijesto za kolačiće iz hladnjaka i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vrijeme možeš zagrijati pećnicu na 180 °C.
- Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje. Ostavi sa strane.
- Uzimaj 1,5 žlice tijesta i oblikuj kuglice. Svaku lopticu prvo lagano uvaljaj u šećer, a zatim obilno u šećer u prahu.
- Pripremljene kolačiće stavljaj na lim za pečenje uz malo veći razmak.
- Kolačiće peci 11-12 minuta.
- Ako se keksići baš i ne šire do 9. minute, izvadi ih iz pećnice i lagano udari lim za pečenje o radnu površinu par puta.
- Vrati ih u pećnicu na još par minuta.
- Ohladi kolačiće 5 minuta na plehu, a zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
Uživaj!
Isprobaj i sljedeće verzije raspucanaca: