Recepti 04. prosinca 2021.

Napravi raspucance s duplom dozom čokolade!

;Čokoladni raspucanci s duplom dozom čokolade su sve što želimo na blagdanskom stolu! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokoladni raspucanci s duplom dozom čokolade su sve što želimo na blagdanskom stolu

Hrskavi izvana, a mekani iznutra! Dragi su nam tijekom cijele godine, ali neku posebnu čar imaju u blagdansko vrijeme. 

Raspucanci su savršeno ukusni, a uz to su i jednostavni za pripremu. Imaj na umu da tijesto mora odstajati minimalno dva sata prije pečenja. Kako bi zaista ispali savršeni, smjesu pripremi večer ranije i pusti da odstoji u hladnjaku tijekom noći. Jednom pečeni, raspucanci mogu stajati na sobnoj temperaturi do tjedan dana. 

Sastojci:

  • 125 g glatkog brašna 
  • 50 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo/sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 veće jaje sobne temperature
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 180 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade

Za valjanje: 

  • 35 g šećera
  • 120 g šećera u prahu

 | Author: Shutterstock Raspucanci s čokoladom uvalajani u šećer u prahu, foto: Shutterstock

Priprema: 

  1. U velikoj zdjeli pjenasto pomiješaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Stavi sa strane.
  2. U velikoj zdjeli ručnim mikserom miksaj maslac, šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postanu pahuljasti i kremasti, oko 2 minute. 
  3. Umutiti jaje i vaniliju na velikoj brzini. Po potrebi ostruži stranice i dno posude.
  4. Na maloj brzini polako umiješaj suhe sastojke u mokre sastojke dok se ne sjedine, a zatim umiješaj komadiće čokolade. Tijesto za kolačiće će biti gusto i ljepljivo.
  5.  Tijesto dobro pokrij aluminijskom folijom ili plastičnom folijom i ohladi najmanje 2 sata. Za ovo tijesto hlađenje je obavezno. 
  6. Izvadi tijesto za kolačiće iz hladnjaka i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vrijeme možeš zagrijati pećnicu na 180 °C. 
  7. Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje. Ostavi sa strane.
  8. Uzimaj 1,5 žlice tijesta i oblikuj kuglice. Svaku lopticu prvo lagano uvaljaj u šećer, a zatim obilno u šećer u prahu.
  9. Pripremljene kolačiće stavljaj na lim za pečenje uz malo veći razmak. 
  10. Kolačiće peci 11-12 minuta. 
  11. Ako se keksići baš i ne šire do 9. minute, izvadi ih iz pećnice i lagano udari lim za pečenje o radnu površinu par puta. 
  12. Vrati ih u pećnicu na još par minuta. 
  13. Ohladi kolačiće 5 minuta na plehu, a zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.

 | Author: Shutterstock Čokoladni raspucanci, foto: Shutterstock

Uživaj!

Isprobaj i sljedeće verzije raspucanaca:

Možda vas zanima... Za Božić pripremi ukusne i brze raspucance od limuna! Recepti Raspucanci s limunom i raspucanci s čokoladom Možda vas zanima... Raspucanci: Tri recepta - s jabukom, čokoladom ili limunom Kolumne Možda vas zanima... Najbolja kombinacija raspucanaca i medenjaka Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.